e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Sláva krušnohorského hornictví se představí v Oseku

publikováno: 28.3.2014, kategorie: Výstavy, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Putovní výstava Sláva krušnohorského hornictví se stěhuje z Jirkova do Oseku. Výstavu v budově Městského úřadu zahájí ve čtvrtek 3. dubna přednáška Michala Soukupa Historické dobývání rud kovů na Osecku. Výstava v Oseku potrvá do konce dubna.

Putovní výstava, která se představila například na Lesné v Krušných horách a nyní je do konce března k vidění v Galerii Jirkov v Kostelní ulici, mapuje více než 800 letou slávu krušnohorského rudného hornictví.

Panely ve třech jazycích jsou doplněny množstvím fotografií. První část nazvaná UNESCO přibližuje snahy o zápis Hornické kulturní krajiny Krušnohoří/Erzgebirge do seznamu Světového kulturního dědictví. Společná česko-německá žádost již byla do centrály UNESCO v Paříži letos v zimě odeslána. Oddíl Historie vás zavede k počátkům těžby v Krušnohoří, zajímavé jistě budou panely o středověkém hornickém oděvu a rozmanitých činnostech v dole. Část Sláva pak pojednává o výjimečných aspektech působení hornické činnosti na krajinu a život obyvatel Krušných hor, ať již v oblasti umění, objevů či krušnohorského hornického práva.

Součástí výstavy jsou také tištění průvodci, ve kterých naleznete podrobnější informace k jednotlivým tématům.

Přednáška Mgr. Michala Soukupa "Historické dobývání rud kovů na Osecku" začíná ve čtvrtek 3. dubna od 17,00 hodin v zasedací místnosti Městského úřadu v Oseku.