e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tucet památek soutěží o půl milionu

publikováno: 28.2.2023, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Dvanáct historických památek, dvanáct příběhů filantropů, kteří se je pokouší zachránit. Mezi nimi také například zámek Poláky u Nechranické přehrady, hrad Hauenštejn nebo Dreherův pivovar v Žatci. Mezi nimi rozhodnují hlasující a vítěz získá půl milionu korun na obnovu své památky.

"Zapojte se do soutěže o půl milionu korun s Královským pivovarem Krušovice. Přečtěte si příběhy filantropů, které jste vybrali, a rozhodněte, kdo z nich získá potřebné finance na opravy," vyzývají pořadatelé soutěže Ať tu po nás něco zůstane. Hlasovat je možné do 17. března zde

Hlasovat můžete například pro bývalý Dreherův pivovar v Žatci, který už léta chátrá a majitel by ho chtěl opět probudit k životu a vařit v něm pivo. Patří k nejznámějším stavbám města a objevil se i v řadě filmů. Po pivovarské dráze sloužil jako konzervárenský závod Fruta. O hlas se uchází také majitel novobarokního zámku Poláky u Nechranické přehrady Miloš Dempír. Oprava celého areálu vyjde na 18 milionů korun, s přilehlým parkem a budovami to dělá 40 milionů korun. Nyní využívá i pomoci dobrovolníků. Výhru by majitel použil na novou střechu, kterou zámek nutně potřebuje.

Dalším nadšencem, který vlastními silami už léta opravuje historickou památeku, je Pavel Palacký, majitel Haenštejna v Krušných horách. Ten by nejvíc potřeboval finance na dokončení střechy.

Získat prostředky chce touto cestou také spolek Lázeňská Kyselka, který usiluje o záchranu Ottova pavilonu a obecně o obnovu kdysi slavných Mattoniho lázní Kyselka na Karlovarsku.