e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zima v Krušných horách: Sněhu ubývá, areály zatím v provozu

publikováno: 28.2.2019, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Teploty v Krušných horách šplhají vysoko a sníh je proto většinou mokrý a ubývá ho. Na lyžování ho je ale stále dostatek. Předpověď počasí na víkend na však slibuje spíš déšť než sníh. Běžkaře už zřejmě příliš nepotěší, že Lesy ČR zmírnily zákaz vstupu na lesní tratě. Zato se koná o víkendu několik lyžařských závodů.

Stále dobré podmínky pro lyžování nabízí Skiareál Klínovec, v němž je stále kolem 1,5 metru sněhu. V provozu 31 kilometrů sjezdovek a dvanáct lanovek a vleků. Využít tak můžete třeba linky z Klínovce na Fichtelberg a lyžovat i v Německu. Otevřeno je od 9,00 do 16,00 hodin, večerní lyžování denně od 16,00 do 21,00 hodin. O víkendu se tam koná lyžařský závod S ČT sport na vrchol pro amatérské lyžaře. Otevřen je také snowpark na Neklidu a cool fun park Pod Zámečkem. 

Středisko Novako na Božím Daru, které nabízí lyžování především pro rodiny s dětmi, je v provozu celé od 9,00 do 16,30 hodin, večerní lyžování od 19,00 do 20,30 hodin, od středy je otevřen též snowtubing. Na Božím Daru je dále k dispozici vlek Za Prahou a Hranice.

Ve středisku Klíny vás čeká kolem 50 centimetrů sněhu a stále ho ubývá, ale ještě je v provozu jak vlek K1 Poma, tak i sedačková lanovka, a to od 9,00 do 16,00 a od 17,00 do 20,00 hodin. Bobová dráha mimo provoz, snowpark v horní části sjezdovka Slalomák otevřen. 

Na Bouřňáku na Teplicku je v dobrém stavu Slalomák, Hrobská, Údolíčko a Mikeska, zbylé dvě sjezdovky už jsou hůře sjízdné, Turistická úplně nesjízdná. Provozovatelé označují podmínky za zhoršené. Pokladna je pouze v Mikulově, parkování je možné pouze na asfaltových plochách v Mikulově a na cestě k hotelu Bouřňák.  Otevřeno je od 9,00 do 16,00 hodin, večerní lyžování ve středu a sobotu od 18,00 do 21,00 hodin.

Skiareál Alšovka u Klášterce nad Ohří je nyní v celotýdenním provozu - vleky jedou každý den od 9,00 do 16,00 hodin, večerní lyžování v pátek a sobotu a poté v úterý a středu od 17,00 do 20,00 hodin. Kiosek otevřen na večerní lyžování a o víkendu, v provozu lyžařská škola a půjčovna. Tuto sobotu se na Alšovce koná karneval na sněhu. Registrace soutěžících od 9,00 hodin, zahájení a slavnostní jízda masek v 9,30 hodin, poté následující soutěže na lyžích. Ve 14,00 hodin bude vyhlášení nejlepších masek a opékání buřtů. Masky mají jízdné zdarma.

Už jen 30 centimetrů sněhu leží ve skiareálu Mezihoří na Chomutovsku. V pátek 1. března je středisko mimo provoz, o víkendu od 10,00 do 16,00 hodin, večerní lyžování 17,00 - 19,30 hodin a v provozu je pouze velký vlek.

Areál na Komáří Vížce u Krupky je od 27. února do 1. března uzavřen, o víkendu by mělo lyžování pokračovat od 9,00 do 16,00 hodin.

Jako výborné označují podmínky provozovatelé araeálu v Českém Jiřetíně. V týdnu v provozu jeden vlek U kostela, a to od 9,00 do 16,00 hodin. Během víkendu budou otevřeny všechny čtyři vleky a využít můžete též lyžařskou školu.

Svůj provoz kvůli oblevě ukončila nízko položená sjezdovka v Meziboří u Litvínova, v provozu je pouze lyžařská školička. Případní majitelé čipových karet je mohou vracet ve sportovní hale, jsou však využitelné i v dalším roce.

Stále dobré podmínky hlásí areál Zadní Telnice. V provozu jsou nadále všechny sjezdovky a vleky kromě Slalomáku. Otevřeno od 9,00 do 16,00 hodin. V sobotu 2. března se na Telnici jeden veřejný lyžařský závod v obřím slalomu Telnický rohlík. Start je v 10,00 hodin.

Skiareál Pyšná u Jirkova stále hlásí běžný provoz. Během týdne k dispozici pouze malý vlek. Otevřeno v týdnu od 10,00 do 16,00 hodin, večer denně mimo neděli od 17,00 do 20,00 hodin, o víkendu se začíná již v 9,00 hodin. V neděli 3. března se v areálu kkoná veřejný dětský závod na malé sjezdovce. Prezentace od 9,00 do 10,00 hodin, start v 10,45 hodin a jede se na dvě kola.

Přírodního sněhu ubývá, takže běžkařům se situace zhoršuje rychleji než sjezdařům. "Sněhu je zatím dostatek, tratě jsou v dobrém stavu, sníh po ránu přemrzlý," informuje Krušnohorská bílá stopa. V okolí Klínů je upraveno 35 kilometrů, naposledy v úterý 26. února. Lesy ČR zmírnily zákaz vstupu do lesů na Litvínovsku, který trvá už od ledna a je možné proto upravovat některé další trasy v okolí Dlouhé Louky a Klínů. Na Dlouhé Louce proběhly poslední úpravy ve středu 27. února večer, další úpravy jsou plánované na víkend. V okolí Lesné je tratích 20 až 50 centimetrů a posledních deset kilometrů bylo upraveno v pondělí 25. února. Adolfov hlásí 20 kilometrů upravených tratí, ale místy už jsou bez sněhu a poslední úprava je z poloviny února, v Petrovicích už jsou tratě nesjízdné. Dobře upravené trasy vedou z Božího Daru na Božídarský špičák, Myslivny a Hřebečnou. Aktuální stav běžeckých tras v Karlovarském kraji můžete sledovat zde