e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žatecké muzeum vystaví na velikonoční výstavě nové kraslice

publikováno: 28.2.2018, kategorie: Výstavy, autor: Jitka Krouzová

Sdílet: facebook twitter google+

V žatecké Křížově vile bude první březový den zahájena velikonoční výstava Já jsem malý koledníček… Její hlavní náplní budou kraslice, jejichž muzejní sbírka čítá dnes 850 kusů. Součástí výstavy budou od 14. do 17. března v Křížově vile ukázky zdobení kraslic a pletení pomlázek a velikonoční jarmark ve Staré papírně od 21. do 24. března.

Sbírka kraslic Regionálního muzea v Žatci se rozrostla nejen o soutěžní kraslice, které byly vystaveny na výstavišti v Lounech v rámci výstavy Dům a zahrada pořádané v dubnu 2017, ale i o přírůstky od jednotlivců. Zajímavé kousky věnovali Petr Bergmann z České Lípy (látkové, patchworkové, háčkované, ovazované), Alena Poláková z Telče (voskový reliéf), Jarmila Adamcová z Vizovic (valašské a vizovické s nápisem, vnorovské, drátované) a Ludmila Dvořáková  z Uherského Hradiště (kostelové a zelové).  

K vidění budou etnograficky čisté techniky zdobení - např. voskový reliéf, vosková batika, vyškrabávání, jezerní sítina, slámové či leptané zelovou vodou, ale i techniky originální - madeirované kraslice, zdobené korálky, malované či vyšívané rybími šupinami a mnohé další. Výstava potrvá do 8. dubna 2018. Vernisáž se koná ve čtvrtek  1. března od 17,00 hodin.

Do sbírky muzea, která v současné době čítá na 850 kusů, přispívají malérečky z celé České republiky. Pokud chcete i vy přispět svými nápaditě zdobenými kraslicemi do muzejní sbírky, můžete je doručit na adresu Regionálního muzea, Husova 678 v Žatci.