e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Robby Marshall Quartet - jazz v žateckém divadle

publikováno: 28.2.2017, kategorie: Hudba, autor: Karel Fiala

Sdílet: facebook twitter google+

Po dvou country koncertech přijde řada v Městském divadle v Žatci na jazz. V pondělí 6. března v 19,00 hodin se tam na svém česko–slovenském turné zastaví americký saxofonista a klarinetista, aranžér, skladatel a kapelník Robbie Marshall.

Přesto že mu je teprve 30 má už za sebou spoustu koncertů, více než 50 studiových nahrávek a spolupráci s takovými hvězdami jako je např. Boby Mc Ferin, Tom Jones, či vítězka Grammy Casandra Wilson, pro níž natočil své party na její nadcházejí album věnované Billie Holliday. 

Za své hudební směřování a rozvoj talentu vděčí sanfranciské jazzové scéně, na níž hudebně vyrůstal. Už jako náctiletý vystupoval na New Orleans Jazz Festivalu, doprovázel Carlose Santanu, nebo hrál v Lincoln Center s SFJAZZ High School All Stars. Při studiu na USC Thornton School of Music Los Angeles, začal pracovat jako pódiový a studiový hráč v LA s hudebníky různých žánrů.

Jeho první album Living Electric vyšlo v roce 2007. Mezitím, odjel řadu turné s Michaelem Bublé, Trombone Shoty, Jessica Fichot, kteří ho přivedl do Evropy, Severní Ameriky, Peru a Jižní Koreje, a dokonce hrál pro vojáky USA v Iráku a Kosovu.

Marshallův zatím největší projekt se jmenuje RootSystem, což je ambiciózní skupina umělců, která oslavuje lidovou hudbu z celého světa. RootSystem hrál pravidelně na scéně Blue Whale v Los Angeles, kde uváděl dlouhý seznam hostujících umělců a spolupracoval s malíři a filmaři. Z tohoto projektu vzešlo nové album, RootSystem, a Marshall obdržel cenu mladých skladatelů za skladbu Lila Rasa. Jeho poslední projekt je Evropsky laděné akustické trio Shoestring. Robby jezdí se svou hudbou po celém světě a momentálně připravuje v Paříži nový hudební projekt.

V Žatci se zastaví s kvartetem, které spolu sním tvoří Peter Beneš – piano, Jan Fečo – basa Tomáš Hobzek – bicí.