e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Expediční kamera míří do kin

publikováno: 28.2.2013, kategorie: Divadlo a film, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Filmový festival o dobrodružství, divoké přírodě, extrémních zážitcích i sportech - to je filmový festival Expediční kamera, který můžete v březnu vidět v českých kinech. Nabídne vám ho třeba jirkovské kino (již dnes 28. února), kinosál Městské knihovny Most (21. března), kino Svět Chomutov (22. března) a teplický Květen (13. března).

Na jaké filmy se v rámci festivalu můžete těšit?

Sandstone (Pískaři) - 40 min.
Od prvního vylezení na Krále v Adršpachu uplynula dlouhá doba. V Adršpachu, Teplických skalách, na Ostaši a v Broumovských stěnách mezi tím vznikly tisícovky lezeckých cest. A nové stále vznikají. Každá má svůj příběh, každá je něčím ojedinělá. Dokumentární film SANDSTONE představuje unikátní lezeckou oblast na severovýchodu Čech, která si i přes nové trendy v lezení zachovává své tradiční hodnoty. Autoři filmu vybrali zásadní cesty jednotlivých dekád, které představí současní lezci Jitka a Luboš Mázlovi, Dušan Stoupa Janák a bratři Stráníkovi. Filmem provází legendy místních skal, Bohumil Sýkora a Tomáš Čada. Oba se nesmazatelně zapsali do historie pískovcového lezení.
Česká republika, režie: Petr Kašpar, produkce: Twin Star Film, 40 minut
Ocenění: MHFF 2012 - Nejlepší dokumentární film a Cena diváka

Foli (Rytmus) - 11 min.
Západní Afrika je kolébkou mnoha hudebních stylů a tamní hudebníci jsou proslulí na celém světě. Pro kmen Malinke to platí obzvlášť. Hudba, rytmus, tanec a bubnování jsou zde součástí každodenního žití a prostupují životem místních lidí doslova od narození až do hrobu. Vychutnejte si neobyčejné propojení obrazu a zvuku, které nasytí vaše smysly. Zaposlouchejte se do rytmu, v místním jazyce: foli.
Režie a produkce: Mr. Thomas Roebers & Mr. Floris  Leeuwenberg, Holandsko

V kůži vlka po stopách Džingischána - 44 min.
Jeden z divácky nejúspěšnějších filmů minulých ročníků Expediční kamery má své pokračování. Australský dobrodruh Tim Cope putuje sám na koňském hřbetu mnoho měsíců z Mongolska přes Střední Asii až do Evropy. Překonává stepi, pouště i hory a jde stejnou cestou jakou kdysi prošly bojovné hordy největšího dobyvatele všech dob, Džingischána. Dodnes je to nádherná krajina, kterou obývají drsní, ale často také velmi pohostinní lidé. Mnozí z nich žijí stále kočovným způsobem života, kdy jsou jim koně a velbloudi nezbytným pomocníkem pro přežití.
Film byl oceněn na řadě zahraničních festivalů. První část získala cenu diváka také na Expediční kameře 2012. Proto jsme rádi, že můžeme přinést pokračování, které začíná v Kazachstánu odkud cesta pokračuje dále na západ...
Austrálie, režie: Tim Cope, Produkce: Richard Dennison, Tim Cope, délka: 44 minut.
Ocenění: MHFF - Nejlepší cestopisný film

Zabijácká krása - 18min.
Dva špičkoví paraglidisté, Juraj Kleja a Dalibor Carbol, se pokouší o něco, co ještě nikdo nedokázal: doletět do základního tábora druhé nejvyšší hory světa, K2. Cestou musí překonat přes 5000 metrů vysoké hřebeny, zvládat nečekané vzdušné podmínky v úzkých údolích pákistánského Karakoramu a uletět více než 200 kilometrů. Během dobrodružného přeletu je čeká nejedno překvapení, zrádné vzdušné víry dokonce oba paraglidisty na dlouhou chvíli odtrhnou od sebe.
Kolik dní let potrvá? Povede se?
Dalibor Carbol v rámci svého projektu FLY 7000 podniká již několik let pravidelně expedice do nejvyšších pohoří světa, kde se věnuje volnému létání a extrémním přeletům.
Režie: Rasťo Hatiar, produkce: Ceper Film, s.r.o., 18 minut

Halo effect - 47 min
Haló efekt (Halo Effect) je nový dobrodružný kajakářský film bratrů Fisherových. Nejlepší kajakáři světa, včetně našeho Jakuba "Kajmana" Šedivého, podnikají dvouměsíční cestu do skandinávských kajakářských mekk v Norsku a na Islandu. Kolem arktického polárního kruhu hledají nejen divoké přeje a vodopády, které nikdy nebyly sjety, ale také nádherné nevšední momenty, kdy všechno jde perfektně a podle plánu. Jenže někdy stačí mrknutí oka a situace se změní o 180 stupňů. Nevyhnutelné okolnosti spojené s dosažením hlavního vytyčeného cíle jsou to, co se nazývá „halo effect“. Island, Norsko, produkce: Red Bull Media House a Fish Munga, 47 minut
Účinkují: Steve Fisher, Rush Sturges, Ben Brown, Shane Raw, Jakub Šedivý a Martin Vollen
Ocenění: Vítěz 'Best Adventure Film' na X-Dance 2012 festivalu a 'Best in show na 2011 Paddling Film Festival

Siberut - 24 min.
Dobrodružný cestopis z výpravy tří cestovatelů na ostrov mentawajských kouzelníků ležící v daleké Indonésii nedaleko Sumatry. Rovníková močálová džungle, magické rituály, obětování zvířat, pijavice, malárie… to je svět, který existuje i v naší uspěchané době a kde lze zažít ještě špetku opravdového dobrodružství tak, jak ho známe ze starých knížek. Nahlédněte pod roušku tajemna do země, kde na vás pestrost a zajímavosti číhají na každém kroku… Sberut je ostrov v západní části Indonésie, největší ze skupiny Mentavajských ostrovů. Má rozlohu 4030 km2 a okolo třiceti tisíc obyvatel, z nichž 90 % tvoří domorodí Mentavajci. Západní polovina ostrova byla v roce 2003 vyhlášena národním parkem. Zachovaná příroda a svérázní obyvatelé, kteří ještě v druhé polovině dvacátého století praktikovali kanibalismus, lákají na Siberut množství dobrodruhů.
Režie a produkce: Miroslav Haluza, ČR; délka: 24 minut
Ocenění: MFOF 2012 - Nejlepší cestopisný film

Cesta domů - 8 min.
Skot Danny MacAskill (zvaný taky Danny MegaSkill) je jeden z nejlepších freestyle trialistů světa. Film Cesta domů je o krásách a bikových terénech jeho domovského ostrova Skye a městečka Dunvegan, kam se po mnoha letech vrací se svým kolem, ale také celého Skotska. Film se natáčel na hradě v Edinburghu, u válečných bunkrů na ostrově Inchgarvie nebo u vodní elektrárny ve Skotské vysočině.
Vizuálně propracovaný snímek plný úžasných míst, kde Danny na svém kole předvádí dechberoucí umění. Kreativita je Dannyho nejlepším parťákem a fyzikální zákony popírá každým kouskem, který s kolem předvádí.
Velká Británie, režie: Dave Sowerby, produkce: Red Bull ČR, Milan Formánek
Ocenění: MHFF 2012 - Zvláštní cena za neuvěřitelné artistické výkony na kole a výborný humor na cestě domů.

V Jirkově začíná přehlídka 28. února v 9,00 a 18,00 hodin. V mostecké knihovně se bude promítat 21. března od 17,30 hodin. Kino Svět Chomutov nabídne filmy 22. března od 17,00 hodin, kino Květen Teplice 13. března od 17,30 hodin.