e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Nový web mapuje umění ulice z minulého století

publikováno: 28.1.2019, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Chomutovský spolek Kuprospěchu na konci minulého roku zveřejnil webové stránky www.projektmozaiky.cz s přehledem nástěnných mozaik a reliéfů umístěných ve veřejném prostoru na území Ústeckého kraje. Fotografie Miloše Štáfka na webu doplňují informace o autorech nástěnných děl a další podrobnosti. 

„Po uvedení publikace Střepy rozkvětu a stejnojmenné výstavy velkoformátových fotografií, která se již objevila v řadě českých měst, jsme spustili web s kompletním katalogem bezmála 300 děl včetně interaktivní mapy,“ upřesnil koordinátor projektu Petr Karásek. Web se zabývá obdobím od 50. do 80. let minulého století na území Ústeckého kraje. Díla můžete vyhledávat pomocí mapy nebo seznamu měst.

„Projekt mapuje díla z nedávné historie, jimž se nevěnuje prakticky žádná pozornost a často bezdůvodně zanikají, ať již působením času, vandalů nebo jsou necitlivě nahrazena novými fasádami. Nesdělujeme žádné politické poselství a v první řadě nejde o hodnocení uměleckých kvalit jednotlivých děl. Snažíme se zachovat svědectví o specifickém architektonickém a uměleckém fenoménu své doby,“ doplnil Karásek.

Foto: Mozaika, reliéf v Chomtuově Miroslava Houry, autor snímku Miloš Štáfek.