e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jirkov chystá venkovní posilovnu

publikováno: 28.1.2014, kategorie: Zajímavosti, autor: Eva Dušková

Sdílet: facebook twitter google+

Obyvatelé Jirkova se mohou těšit na nové venkovní sportoviště, které má vyrůst na vinařickém sídlišti nad dětským hřištěm. Rozmístěné posilovací prvky budou určeny starší mládeži a dospělým a budou představovat takovou posilovnu pod širým nebem. Vstup do ní bude zdarma. Stavba by měla začít ve druhé půli letošního roku a hotová má být do podzimu.

V horní části města, na vinařickém sídlišti, vzniklo už velké sportoviště s umělým
povrchem, které využívají sportovci a školáci, a nad ním se rozkládá oblíbené dětské hřiště s originálními prvky. Na letošek se mohou těšit starší mládež a dospělí, kteří si rádi protáhnou tělo na čerstvém vzduchu. Možnost k tomu budou mít na 12 prvcích, které budou umístěny právě nad dětským hřištěm na ploše necelých 300 m2.

Ve světě se tomu říká Street Workout nebo kalistenika, někdo to připodobňuje sokolskému cvičení. Každopádně jde o cvičení s vlastní vahou na bradlech, hrazdě, žebříku či na laně. „Je to ideální možnost pro ty, kteří nemají rádi uzavřené prostory posiloven a radši sportují venku. Uvítají to jistě i ti, kteří si nemohou posilovny z finančních důvodů dovolit,“ komentuje to místostarostka Jirkova Dana Jurštaková. Vstup na hřiště bude totiž zadarmo.

V Jirkově tak budou bradla s madly i bez, prvek na ručkovaní slalom, na přitahování, horizontální žebřík, šplhací lano, prvky na kliky a posilování břišních svalů, lavice na lehy sedy, sestupná hrazda, hrazda s kruhy.

Venkovní fitness bude přístupné z Mládežnické ulice. „V současnosti tu je staré antukové hřiště, které je neudržované a prorůstá na něm tráva,“ informuje Dana Jurštaková. Nové hřiště bude vybudováno s umělým povrchem z litého polyuretanu v kritických dopadových plochách, jinak bude polovina plochy zatravněna. Součástí budou také lavičky a stojany na kola, přibydou tu také dva javory. Rozpočtové náklady vycházejí na 1,3 milionu korun, Jirkov na ně získá dotaci od Ministerstva pro místní rozvoj ČR.