e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Obce a města mohou opět hlásit své weby do soutěže Zlatý erb

publikováno: 28.1.2011, kategorie: Zajímavosti, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

Ústecký kraj i v letošním roce vyhlašuje krajské kolo 13. ročníku soutěže Zlatý erb, která hodnotí webové stránky měst a obcí našeho regionu a také další dostupné elektronické služby úřadů a magistrátů, které usnadňují obyvatelům život. Zájemci se mohou do soutěže hlásit již nyní.

Hlavní cíl soutěže si dává za úkol podpořit modernizaci místních samospráv prostřednictvím rozvoje informačních služeb, které jsou poskytované s využitím internetu a ostatních elektronických médií. Webmasterům a provozovatelům navíc soutěž nabídne užitečné informace a hodnocení, které pomohou k jejich dalšímu zlepšování.

Soutěž Zlatý erb je rozdělená do tří kategorií: nejlepší webové stránky města, nejlepší webové stránky obce a nejlepší elektronická služba. Po krajských kolech následuje kolo celostátní. V krajských kolech se hodnotí tzv. povinně zveřejňované informace, kvalita úřední desky podle správního řádu, rozsah zveřejněných dalších informací, názornost ovládání webu, navigace a přehlednost stránky, výtvarné zpracování a bezbariérová přístupnost.

Města a obce se mohou přihlásit se svými webovými službami do 2. února 2011 do 16 hodin. Formulář přihlášky do soutěže je k dispozici na webové stránce soutěže www.zlatyerb.obce.cz a na portálu Města a obce online www.mesta.obce.cz. I letos mohou soutěžit také weby měst, obcí a regionů zaměřené na turistický ruch. Budou se vyhlašovat také zvláštní ceny.

Do soutěže Zlatý erb se mohou zapojit i uživatelé městských a obecních stránek. Mohou dát svůj hlas pro tzv. cenu veřejnosti, například své obci. Pokyny zájemci naleznou na stránkách soutěže. Hlasovat mohou všichni uživatelé internetu, kteří disponují platnou e-mailovou schránkou, na niž bude poslána ověřovací zpráva. Hlasovat lze pouze pro jedno město nebo obec. Hlasy bude možné posílat až do počátku dubna.

Vyhlášení celostátního kola Zlatého erbu se uskuteční 4. dubna 2011 na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě v Hradci Králové.

Soutěž Zlatý erb byla v roce 2002 oceněna jako finalista světové prestižní ceny Stockholm Challenge Award a již tradičně poutá pozornost našich měst, obcí a veřejnosti.

Připravila:
Bc. Alena Tichá
oddělení tiskových informací
Kancelář hejtmana Ústeckého kraje