e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Mostecké muzeum má nové galerijní prostory

publikováno: 27.12.2019, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Oblastní muzeum a galerie v Mostě otevřelo nově upravené prostory ve své hlavní budově, které jsou určené pro výstavy výtvarného umění. Vedle suterénu děkanského kostela tak nabídnou návštěvníkům další galerijní prostor. Jako první zde najdete díla malíře Josefa Honyse.

"Nové prostory zejména nabízejí mikroklimatické podmínky, které bohužel kostelní suterén nesplňuje. Kámen, sklo, keramika či kov podmínky kostela snesou bez větších problémů, zatímco papír, plátno a další organické materiály tam trpí. Naopak nově zpřístupněné prostory v hlavní budově budou sloužit především pro výstavy maleb či grafik," vysvětluje Jitka Klímová z muzea. Architektonický záměr zpracoval pražský ateliér Turic Architekt a na realizaci se podílelo velké množství dodavatelů.

První výstavou v novém prostoru je dílo Josefa Honyse, které se stalo důležitým předělem v českém umění a přirozenou reakcí na socialistický realismus. "Výstavou bychom chtěli představit veřejnosti životní příběh a dílo autora, který vzdoroval komunistickému režimu a kolem jehož předčasného tragického skonu v roce 1969 panují dodnes otazníky. Jeho dílo bylo oceňováno v zahraničí, doma však bylo dlouho nepochopeno a odmítáno. Jeho podstatná část byla dokonce v roce 1962 při „vloupání“ do ateliéru nenávratně zničena, podobně jako další díla později při vystěhování rodiny z domu v Teplicích v roce 1983," informují kurátoři výstavy Jitka Šrejberová a Adam Hnojil. Zajímavostí jeho díla je propojování literární a výtvarné práce. Na výstavě bude představen průřez jeho tvorbou od raných surrealistických děl až po díla, která řadíme k informelu a lettrismu. Vedle obrazů budou vystaveny asambláže, koláže, seriáže, kresby a také vizuální poezie. Výstavu doplní i fotografie ze soukromého archivu rodiny i osobní věci umělce.

K dispozici je samoobslužná výtvarná dílna, kde diváci mohou tvořit inspirováni výtvarnými díly Josefa Honyse. Otevřena je do 12. dubna a její součástí bude též výtvarná dílna pro rodiče s dětmi (v sobotu 8. prosince) a komentované prohlídky výstavy s dcerou Josefa Honyse PhDr. Danielou Radecký (16. ledna a 19. března od 17,00 hodin). Podrobnosti k akcím najdete vždy v Kalendáři akcí a kvalitní ubytování v Mostě zase najdete na této stránce.

Článek obsahuje P.I.