e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Autodrom nabídne řadu novinek: závody historických formulí či pohár ETCC

publikováno: 27.12.2016, kategorie: Sport, autor: Jan Foukal

Sdílet: facebook twitter google+

Na řadu novinek se mohou těšit v příštím roce návštěvníci mosteckého autodromu. Atraktivní podívanou bude květnový závodní víkend historických automobilů s monoposty F1. Repertoár závodů nově zpestří začátkem října také evropský pohár cestovních vozů FIA European Touring Car Cup (ETCC).

Sezona 2017 zahrnuje devět stěžejních závodů, tedy o tři více než letos. Doplní je jako každým rokem řada dalších podniků, například Edda Cup, Carbonia Cup, vytrvalostní závod 6 hodin Le Most či závod v rallycrossu. Pro širokou veřejnost přichystal autodrom zahájení hlavní sezony na neděli 16. dubna v podobě už pátého pokračování oblíbených volných jízd s vlastním automobilem po závodní dráze The Most AUTOSHOW #5. Součástí všech závodů a akcí bude vždy bohatý a pestrý doprovodný program pro diváky.

„Kromě pokračování oblíbeného, letos obnoveného seriálu Octavia Cup, který se objeví v Mostě hned dvakrát, se diváci mohou těšit například na Porsche Platinum GT3 Cup Challenge, P 9 Challenge, Clio Cup CE nebo KIA Lotos Race. Všechny účastníky doplňkových závodů bychom měli znát do konce roku,“ upřesnil generální ředitel společnosti Autodrom Most Jiří Volovecký.

První velkou premiéru zažije autodrom o víkendu 12. až 14. května. Bude patřit historikům. The Most Historic Grand Prix nabídne několik velmi zajímavých sérií závodů. Patří mezi ně FIA Lurany Trophy for Formula Junior Cars či Historic Grand Prix Cars Association (HGPCA) - souboje vozů velkých cen s motory vpředu z let 1930 - 1960 a vozů s motory vzadu z let 1961 – 1965. Podívanou na krásné naleštěné závodní veterány doplní cestovní vozy série Triumph Competition and British HTGT a také na mosteckém okruhu známé HAIGO, a to jak v kategorii historických cestovních vozů, tak i formulí.

Druhý ročník soutěže The Most RALLY #2, který bude součástí Rally sprint série vypsané Autoklubem ČR, se pojede 2. a 3. června. I v tomto případě čeká fanoušky novinka. K rychlostním zkouškám v uzavřeném areálu polygonu totiž tentokrát přibydou i rychlostní zkoušky po komunikacích v okolí. O víkendu 16. až 18. června autodrom přivítá závody automobilů a formulí zóny střední Evropy The Most FIA CARS CENTRAL Europe Challenge. O měsíc později, 14. až 16. července, se dočkají i milovníci a fanoušci nadupaných motorek při sledování soubojů The Most Alpe Adria, tedy stále populárnějšího šampionátu motocyklových závodů nejvyšší úrovně ve střední Evropě. Po loňské premiéře se do Mostu vrací 28. a 29. července série DMV Grand Turismo Touring Car Cup pro cestovní vozy i GT speciály. Na okruhu se předvedou jezdci v silných a superrychlých vozech, jakými jsou Audi R8 LMS, Lamborghini Gallardo GT3, McLaren MP4-12 GT3, Porsche 997 GT3 Cup, Chrysler Viper GTS-R, Ferrari 488 GT3 nebo BMW M235i.

Areál mosteckého polygonu bude o víkendu 4. a 5. srpna už potřetí patřit mezinárodním závodům formulí sestrojených univerzitními týmy z celého světa The Most Formula Student. Vyznavači jednostopých vozidel určitě přivítají pohled na souboje jezdců z celé Evropy na historických silničních motocyklech The Most Historic Motorcycle Weekend. Seriál závodů organizuje spolek Klassik Motorsport, na mosteckém okruhu se veteráni představí 16. až 18. srpna. Nejprestižnější a nejnavštěvovanější podnik každoročního kalendáře, jímž je Czech Truck Prix, autodrom přivítá o víkendu 1. až 3. září. Diváci se tak mohou těšit na pompézní doprovodný program, jehož součástí bude i premiérový Truck festival. Sezonu 2017 pak završí 6. až 8. října další novinka. Pod názvem závodního víkendu The Most Grand Finale se skrývá evropský pohár cestovních vozů FIA European Touring Car Cup (ETCC). Mosteckou premiéru poháru okoření skutečnost, že autodrom je jeho poslední zastávkou v novém ročníku. Dají se tak očekávat líté souboje o celkové vítězství.