e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na první adventní víkend 29. listopadu až 1. prosince

publikováno: 27.11.2019, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Tento víkend se naplno rozjíždí adventní akce. Rozsvítí se vánoční stromy, začínají trhy a jarmarky a také adventní koncerty. Našli jsme pro vás na pět desítek akcí na Mostecku, Chomutovsku, Lounsku a Teplicku.

Roszvícení vánočních stromů
Téměř v každém městě i městečku se tento víkend rozzáří vánoční výzdoba. Připravili jsme pro vás přehled akcí z dvacítky měst a obcí, který najdete ve Vánočním Speciálu

Mariánské Vánoce
V ambitu kostela Panny Marie Bolestné v Mariánských Radčicích se 30. listopadu konají 9. Mariánské Vánoce. Program začne v 10,00 hodin. Od 11, 13 a 15 hodin uvidíte vánoční příběh Kapřík pro Ježíška, od 16,00 hodin vystoupí Martina Vokáčová a dětský pěvecký sbor Vrabčáci ze ZUŠ Litvínov. V 17,00 hodin se rozsvítí vánoční strom.

Adventní koncerty
Na Zámeckém náměstí v Teplicích, v kostele svatého Jana Křtitel, se koná adventní koncert v sobotu 30. listopadu od 17,00 hodin. Kromě Collegia hortense se představí také sólistka Miroslava Časarová, sbor SMoG, Hudba Hradní stráže a Policie ČR pod taktovkou plk. Jana Zástěry.
Další zajímavý koncert v Teplicích zazní 1. prosince od 18,00 hodin v kostele sv. Jana Křtitele, kde vystoupí Irena Budweiserová Trio.
Adventní koncert pěveckého sboru Carmen a Tria Cum Amore se bude konat v pátek 29. listopadu v 16,30 hodin v kostele svatého Matouše v Dobroměřicích u Loun.
První ze série adventních koncertů si můžete vyslechnout v kostele svatého Ignáce na chomutovském náměstí. Začíná v 18,00 hodin a vystoupí vokálně-instrumentální skupina Madrigal.

Adventní zpívání
Nová Ves v Horách zve na neděli 1. prosince od 16,00 hodin na společné zpívání vánočních koled, po němž bude následovat rozsvícení vánočního stromu. Pro děti je připraven malý dárek od anděla.

Adventní jarmark
Náměstí T.G.M v Podbořanech zažije v neděli 1. prosince adventní trhy, které se otevřou v 10,00 hodin. Kulturní program začne v jednu odpoledne a můžete se těšit na vystoupení podbořanských škol, pěvecký sbor Egeria, skupinu Hambaeros. Vystoupení doplní ukázky kovářského řemesla a adventní dílny a zakončí ohňostroj.

Adventní běh
Sportovně začne Advent v Žatci, kde se v sobotu 30. listopadu koná předvánoční běh historickým centrem. Závod je určen pro širokou veřejnost všech věkových kategorií. Prezentace bude probíhat od 14,00 hodin u chmelničky na náměstí Svobody, start po třetí hodině.

Kadaňský Advent
V sobotu 30. listopadu můžete vyrazit na adventní tržiště na Mírovém náměstí v Kadani. Otevřeno bude od 10,00 do 17,00 hodin. Připraven je i bohatý doprovodný program - vánoční zvyky a tradice s divadlem Navenek, zvířátka z betléma, vánoční výrobna DDM Šuplík, vystoupení žáků, pohádka ledové Vánoce, andělé na chůdách. Na podiu také vystoupí řada pěveckých sborů. Na programu je předání hornického světla sv. Barbory, rozsvícení první svíce na adventním věnci a v závěru programu pak ohňostroj a rozsvícení vánočního stromu a píseň Tichá noc v podání Kamily Nývltové. V kostele Povýšení svatého Kříže můžete během dne slyšet varhany, v podloubí radnice klavír. Vstup zdarma.

Adventní prohlídky zámku
Tuto neděli 1. prosince začínají pravidelné nedělní adventní prohlídky na zámku Červený Hrádek u Jirkova. Konat se budou až do 22. prosince vždy ve 13,00 - 14,30 - 16,00 - 17,30 a 19,00 hodin, vstupné je 200 Kč pro dospělé, 100 Kč pro děti. Rezervace míst je nutná na tel. 724527913.

Vánoční trhy
V Mostě na 1. náměstí budou již od pátku 29. listopadu otevřeny vánoční trhy, v sobotu od 17,00 hodin je na programu adventní koncert Zuzany Stirské a Finé Gospel Time. Strom na náměstí se rozsvítí v neděli v 17,00 hodin.

Fler jarmark
V Litvínově na zámku se v sobotu 1. prosince otevře fler jarmark s prodejem rukodělných výrobků a tvůrčími dílnami. Přijít můžete od 10,00 do 17,30 hodin. Trh zpestří vystoupení žešťového kvintetu Golden Brass a v 17,00 hodin se v parku koná ohnivá andělská show. Mezi Mostem a Litvínovem jezdit retrobus Škoda 706 RTO. Jízdenky získáte v infocentru na zámku nebo kanceláři dopravního podniku. Od 17,00 hodin bude možná na náměstí Míru prohlídka tohoto autobus.

Fler jarmark II.
Další flérový jarmark bude součástí programu rozsvěcení vánočního stromu v Duchcově, a to v neděli 1. prosince od 13,00 do 17,00 hodin.

Farmářský trh
Předvánoční venkovský farmářský trh se bude konat v sobotu 30. listopadu v Droužkovicích na Chomutovsku. Širokou nabídku trhovců doplní živá hudba a tombola. Otevřeno od 9,00 do 12,00 hodin.

Tvořivé dny
V sobotu i neděli se můžete vánočně naladit v Botanické zahradě Teplice, kde se konají Adventní tvořivé dny. Můžete si vytovřit nejrůznější vánoční dekorace - věnce na dveře i stůl, svícny, ozdoby z papíru i z přírodního materiálu. Pro děti nebudou chybět medové perníčky. Otevřeno po oba dny od 10,00 do 16,00 hodin.

Staročeské Vánoce
Na sobotu 30. listopadu chystá obec Kryry program nazvaný Staročeské Vánoce, jehož součástí bude i rozsvěcení vánočního stromu. Začíná ve 14,00 hodin otevření trhů, o hodinu později začne i program. Zahrnuje vánoční soutěže, ukázky starých vánočních zvyků, zpěv koled a povídání o vánočních zvycích v podání skupiny Berounští měšťané. Program doplní vystoupení dětí a pěveckého sboru Egeria.

Adventní odpoledne
V Dobroměřicích na Lounsku se v pátek 29. listopadu před kulturním domem koná adventní trh. V 16,30 hodin zazní v kostele svatého Matouše koncert v podání Trio Cum Amore a Carmen. V 18,00 hodin je na programu rozsvícení vánočního stromu.

Staročeské vánoční trhy
V Žatci na náměstí Svobody budou 1. a 2. prosince vždy od 13,00 hodin otevřeny Staročeské vánoční trhy s dobovými stánky a řemesly. V neděli je doplní program s rozsvěcením stromku od 16,00 hodin, v pondělí od 16,15 program Divadelní Advent s vystoupením dětí, divadlem Kvelb a obřími loutkami.

Výroba dekorací a swap
Jak jednoduše a ekologicky vyrobit či získat vánoční dárky zjistíte během první adventní neděle v lounském oblastním muzeu. "Přineste, co vám doma překáží, odneste, co je vám milé," vyzývají pořadatelé výměnné akce swap. Otevřeno od 10,00 do 17,00 hodin.

Adventní trhy v muzeu
V Muzeu města Ústí nad Labem se budou v sobotu 30. listopadu od 9,00 do 17,00 hodin konat adventní trhy. Jarmark nabídne originální výrobky a inspirace na dárky - hračky, módní doplňky, šperky, keramiku, kosmetiku a mnoho dalšího.

Advent na zámku
Zámek Nový Hrad v Jimlíně u Loun letos naposledy otevře své brány pro návštěvníky, v sobotu 30. listopadu se uskuteční tradiční Adventní setkání. Těšit se můžete na vánočně vyzdobené interiéry, jarmark a děti postraší čerti. Program začíná v 10,00 hodin a podrobnosti najdete ve Vánočním Speciálu.

Trhy v Krupce
O první adventní neděli se koná v Krupce vánoční jarmark. Začíná ve 12,00 hodin v parku před Městským úřadem. Připravené jsou soutěže a hry s čertem, andělem a Mikulášem. Ve 14,00 hodin vyjde vánoční průvod, následuje divadelní představení, vystoupení dětí z krupských škol a v 17,00 hodin slavnostní rozsvícení vánočního stromu.

Setkání ve mlýně
Vánoční setkání se koná v sobotu 30. listopadu mezi 11. a 15. hodinou ve Vernerově mlýně v Brloze na Lounsku. Kdykoli v průběhu tohoto času si budete moci vyrobit adventní věnec, dekorace budou k dispozici, jen svíčky si prosím doneste. Děti budou vyrábět vánoční ozdoby a zdobit vánoční perníčky. Cena vstupného dospělí 280 Kč, děti 120 Kč, občerstvení zajištěno. Pořadatelé prosí o potvrzení účasti na vernermlyn@seznam.cz nebo tel. +420607952347 do 29.11.

Kouzlo dřevěných hraček
V sobotu 30. listopadu v 15,00 hodin se ve Františkánském klášteře v Kadani otevře výstava Kouzlo dřevěných hraček, která představuje tradiční krušnohorské hračky. Výstavu si můžete prohlédnout vždy o adventních víkendech od 10,00 do 17,00 hodin. V sobotu v 18,30 hodin se pak v kostele kláštera koná bohoslužba se žehnáním adventních věnců.

Saské Vánoce
Také u našich sousedů v Sasku tento týden začínají adventní trhy a další programy. Ve Vánočním Speciálu se dočtete o vánočním programu v Annabergu a v následujících dnech i v dalších městech. 

Mikulášská
Už 1. prosince mohou děti vyrazit na Mikulášskou na návsi ve Strupčicích na Chomutovsku. Čeká je zdobení vánoční stromků, vystoupení dětí a slavnostní rozsvícení vánoční výzdoby. Po nadílce program zakončí ohňostroj. Začátek akce v 15,45 hodin.

Další akce najdete ve Vánočním Speciálu nebo Kalendáři akcí.

Foto: Zámek Nový Hrad.