e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Secesní radnice v Lovosicích projde rekonstrukcí

publikováno: 27.11.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Jana Hejdová

Sdílet: facebook twitter google+

Na opravu secesní radnice v Lovosicích se vedení města konečně podařilo získat dotaci. Obnovy se dočká především historický sál radnice, který chátrá mnoho let. Ten by měl být v budoucnu využíván pro společenské akce. Budova ze začátku 20. století už dnes jako radniční neslouží.

„Je to obrovský úspěch. O rekonstrukci radnice se mluví už několik let, ale bohužel stále nebylo jasné, z jakých prostředků ji hradit," říká lovosická starostka Lenka Lízlová.

Rekonstrukci lze rozdělit na dvě části. V rámci investic budou provedeny stavební práce. Jejich součástí budou i nová technologická zařízení, elektroinstalace, vzduchotechnika, vytápění a další. „Další částí jsou investice do vybavení zrekonstruovaných prostor. Nové centrum bude plně vybaveno pro pořádání společných akcí mezi městem Lovosice a partnerským městem Coswig, a to za účelem zvýšení cestovního ruchu,“ doplňuje Věra Nechybová, která má na Městském úřadě v Lovosicích na starosti zpracování dotací.

Secesní radnice byla v Lovosicích postavena v roce 1907, jako radnice městského úřadu ale využívána není.  Po rekonstrukci v 90. letech v objektu působí zdravotní ordinace. Historický sál ale chátrá již řadu let. „Díky dotaci bude v dohledné době zprovozněn široké veřejnosti. Počítáme samozřejmě i s bezbariérovým přístupem pro handicapované občany nebo seniory," upřesňuje lovosická starostka Lenka Lízlová.

Přípravné práce budou zahájeny už na začátku příštího roku, celá rekonstrukce potrvá rok. Celkové náklady projektu jsou 15 milionů korun.