e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Muzikant Eben bude vyprávět o hudbě doby Karla IV.

publikováno: 27.10.2016, kategorie: Hudba, autor: Veronika Škuthanová

Sdílet: facebook twitter google+

Také Louny budou při letošním jubileu Karla IV. moci poznávat taje krásné hudby 14. století z podání Davida Ebena, uměleckého vedoucího souboru Schola Gregoriana Pragensis. Díky StarDance se nekoná jedno hraní Bratří Ebenů, a tak David nemusí sáhnout po klarinetu a může v Lounech přednášet o osvíceném vladaři naší historie. Stane se tak ve čtvrtek 3. listopadu.

Panování Karla IV. je obvykle spojováno s usilovnou stavební činností a vznikem cenných památek výtvarného umění. Co však můžeme říci o jeho vztahu k hudbě? Ač se nám může zdát hudba méně „hmatatelná“ než budovy, je zřejmé, že byla pevnou součástí jeho života. Zejména hudba spojena s bohoslužbou se přímo propojovala s Karlovými představami o duchovní podstatě panovnické moci. Nesmíme však opomenout ani další oblasti tehdejší hudební kultury – hudbu instrumentální nebo milostnou poezii českou a německou.

Přednáška se pokusí postihnout „mnohovrstevnost“ tehdejšího hudebního života a v různých ukázkách přiblížit hudbu, která byla úzce spjatá s osobou či působením Karla IV. Zastaví se u jeho mladých let strávených ve Francii, jeho vztahu ke svatovítské katedrále a naznačí hudební repertoár pražského královského dvora. Navštívíte také nově založenou pražskou univerzitu, která byla schopna vstřebávat a dále rozvíjet vlivy soudobé francouzské tvorby.

Přednáška Doc. PhDr. Davida Ebena, Ph.D. s hudebními ukázkami se koná ve čtvrtek 3. listopadu v 17,00 hodin ve sklepním sále lounského muzea. Vstup 20 Kč.