e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Před 40 let skončil přesun mosteckého kostela

publikováno: 27.10.2015, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Právě dnes uplynulo 40 let od okamžiku, kdy mostecký kostel Nanebevzetí Panny Marie dosedl na místo, kde najdete dnes. Krátce před devátou ráno 27. října 1975 skončil unikátní přesun pět století starého kostela, jediné památky, zachráněné před likvidací královského města Mostu.

Děkanský kostel stál původně v centru historického jádra Mostu. Vystavěn byl znovu po roce 1515, kdy Most stihl velký požár. Samotná stavba začala v roce 1517 a trvala prakticky celé 16. století. Kostel je zajímavou ukázkou konce gotiky a začátku renesance. Celosvětové proslulosti ale dosáhl až svým stěhováním.

Cesta kostela po kolejích, dlouhá 841 metrů, začala 30. září. Tomuto datu ale předcházela nejprve velká diskuse o tom, jakou cestou vlastně historickou památku zachránit před zničením. Uvažovalo se i o jeho ponechání na pilíři uprostřed uhelného lomu nebo rozebrání a postavení na novém místě. Zvítězila ne zrovna nejlevnější varianta přesunu vcelku, pouze bez věže. Přípravy trvaly čtyři roky a podílelo se na nich množství odborníků.

Jak probíhalo stěhování i likvidace celého starého Mostu si dnes můžete prohlédnout ve věži kostela, kde je v několika patrech instalována výstava fotografií. V suterénu kostela je pak promítán dokumentární film, mapující unikátní transfer. Ještě do konce října je kostel otevřen od středy do neděle.

Další informace o historii kostela, stěhování a expozicích najdete v rubrice Kultura, sport, turistika.