e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Atletika pro děti reaguje na současné trendy

publikováno: 27.10.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Oldřich Urban

Sdílet: facebook twitter google+

Nedávno provedlo občanské sdružení Happy Time rozsáhlý průzkum, ve kterém zjišťovalo pohybové dovednosti současných předškoláků. A děti nedopadly nejlépe. Sdružení proto pochválilo projekt Ústeckého kraje a Českého atletického svazu - Atletika pro děti, který se zaměřuje na podporu pravidelného pohybu ve volném čase.

Sdružení Happy Time provedlo v letošním roce stejný průzkum, jaký byl realizován před 33 lety. Průzkumu se v průběhu dubna až června zúčastnily zhruba dva tisíce dětí ve věku od tří do sedmi let. Výsledky ukázaly, že dnešní děti jsou na tom v běhu na 20 metrů podobně jako v roce 1977, ale zaostávají ve skoku do dálky a hodu míčkem a jsou také o trochu baculatější. Problém je obecně v tom, že děti nemají k pravidelnému pohybu příliš kladný vztah a svůj volný čas raději tráví pasivně.

Ústecký kraj o tomto trendu ví, a proto se v polovině letošního roku rozhodl podpořit projekt Českého atletického svazu – Atletika pro děti. V rámci něj do vybraných zařízení našeho regionu věnoval speciální dětské atletické sady, které jim mají pohyb ukázat zábavnou formou. Další zájemci si mohou pomůcky zakoupit. 

Je dobře, že se projekty tohoto druhu připravují. Je to efektivní způsob, jak dnešní dítě pohybem zaujmout. Pokud by pilotní projekt v Ústeckém kraji zafungoval, byla by škoda jej nerozšířit i dále,“ uvedl k projektu Josef Justián ze sdružení Happy Time, které se podporou pohybu u dětí dlouhodobě zabývá. Atletické sady jsou z měkkých a ohebných materiálů, hýří barvami, jsou lehké a využívají motivů zvířátek.

Atletika rozvíjí všechny základní pohybové dovednosti člověka a ne pouze některé z nich. Po jejich zvládnutí se pak člověk snáze specializuje a snáze si vybírá své pozdější pohybové aktivity. Zároveň nezůstává pozadu v těch ostatních, což vytváří kladný vztah ke sportu a pohybu vůbec,“ popisuje výhody atletiky Justián. Ten díky dlouhodobému sledování přístupu dětí k pohybu zná nejrůznější příčiny, proč se děti nerady hýbou: „Nechuť k pohybu může být zapříčiněna nedostatkem možností k pohybu, nedostatkem podnětů z blízkého okolí, špatně vyváženou stravou nebo příliš častým přístupem k aktivitám, které sport jako zábavu nahrazují, ale s pohybem nemají nic společného. V době videoher, počítačů a internetu pak zájem dětí o sport upadá. Je velice důležité správně kombinovat aktivity dítěte, jít mu příkladem a nenásilnou formou jej vést k poznání, že pohyb je důležitou součástí zdravého životního stylu.“

Právě svou všestranností si Atletika pro děti získala podporu Ústeckého kraje, který na ni uvolnil částku 400 tisíc korun.

 „Projekt Českého atletického svazu, který je postavený na základní pohybové aktivitě dětí, nás velice zaujal. Především fakt, že nejde o specializaci na konkrétní sport, ale o hravé atletické disciplíny, se kterými se děti v atletických školkách a přípravkách mohou seznámit pestrou a zajímavou formou,“  řekla k projektu hejtmanka Jana Vaňhová. Sady dostala vybraná zařízení v Ústí nad Labem, Mostě, Chomutově a Štětí.

Cílem projektu je nabídnout rodičům a dětem novou volnočasovou aktivitu v podobě pravidelných atletických kroužků v našich oddílech. Český atletický svaz projekt rozjíždí v mnoha oddílech napříč republikou. Jsme velice rádi, že jsme u zástupců Ústeckého kraje našli podporu a právě tento kraj se stal pro náš projekt krajem pilotním,“ dodal předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník.