e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Most se připojí k Týdnu knihoven amnestií a autorským čtením

publikováno: 27.9.2018, kategorie: Vzdělávání, autor: Petr Petrik

Sdílet: facebook twitter google+

Týden knihoven je celostátní akcí, kterou pravidelně vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků. Koná se vždy první týden v říjnu a připojí se k němu i mostecká knihovna, třeba čtenářskou amnestií, slevami na průkazky nebo besedou se spisovateli Václavem Budinským či Petrou Braunovou.

V knihovnách po celé České republice je pořádán již od roku 1997 a tradičně v prvním říjnovém týdnu upozorňuje na to, jak se knihovny proměňují, láká nové čtenáře, nabízí stávající nebo nové služby či projekty. V Týdnu knihoven se konají stovky aktivit zaměřené na knihu a čtenářství. Jaké budou akce mostecké Městské knihovny?

Po celý Týden knihoven mohou ti, kteří již delší čas nevrátili své výpůjčky, využít čtenářskou amnestii, v rámci níž budou „hříšníkům“ prominuty poplatky z prodlení. V úterý 2. 10. od 9,30 je pro studenty středních škol je připraveno autorské čtení se známým spisovatelem a humoristou PhDr. Václavem Budinským. 

Na jedinečnou přednášku PhDr. Jiřího Šlajsny Mostecko v roce 1918, která je věnována 100. výročí založení Československé republiky, se mohou těšit nejen milovníci naší historie. Přednáška se bude konat v kinosále knihovny v úterý 2. 10. od 17,00 hodin a vstup je pro ty, kteří již mají čtenářský průkaz, zdarma. 

Na známou a oblíbenou spisovatelku Petru Braunovou a její autorské čtení se mohou těšit děti ze základních škol ve dnech 3. a 4. října.

Od 1. října knihovna nabídne také slevy při roční registraci: zdarma pro seniory nad 70 let, poloviční poplatek bude pro držitele průkazu Senior Pas (pro ně bude ještě zdarma 40 minut využití Internetu a desetiprocentní sleva na kurzovném), stejně tak nově bude poloviční roční registrační poplatek pro pedagogické pracovníky. 

Foto: Pixabay.com