e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 28. září až 1. října

publikováno: 27.9.2017, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Čtvrteční volno mnohým prodlouží víkend na čtyři dny, a tak nabízíme tentokrát výběr zajímavých akcí od čtvrtka do neděle. V přehledu najdete turistické akce, podzimní trhy a výstavy jako je ta jablečná v Žatci, připomínky svatého Václava i pohádky pro děti. V pátek jsme přidali NOVÉ TIPY!

Svatováclavský noční běh
Už dnes večer, tedy ve středu 27. září, můžete vyrazit  zaběhat si večerním Žatcem. Netradiční večerní běh na stadionu Flóra a v okolí začíná pro děti v 18,00 hodin, pro dospělé od 19,50 (povinná čelovka). Pořádá spolek Bohemia Sport Žatec, připravená i zábava a hlídání pro menší děti.

Den věží a rozhleden
Na svátek svatého Václava začíná v České republice Měsíc rozhleden. Zapojí se do něj dvě věže v Kadani, které budou ve čtvrtek 28. září otevřeny od 10,00 hodin zdarma. Vystoupat můžete na radniční bílou věž nebo na Mikulovickou bránu.

Svatomichaelské slavnosti
Letošní slavnosti, kterými si Litvínov připomíná svého patrona svatého Michaela, se konají opět na svátek svatého Václava 28. září. V zámeckém parku tentokrát pobaví fun park, ve Voigtových sadech sportovní den a na náměstí Míru bude znít hudba - třeba Yellow Sisters, Michal Pavlíček a Monika Načeva. V tomto článku kompletní program slavností. 

Svatováclavská jízda
Svátek svatého Václava můžete oslavit také v sedlech strojů a kocháním při rychlé jízdě do vrchu podzimní krajinou. Osmý ročník Svatováclavské jízdy, kam můžete dorazit závodit nebo jen fandit startuje 28. října v 10,00 hodin v Perštejně na Klášterecku.

Komentované prohlídky
Svátek české státnosti můžete oslavit na zámku Stekník u Žatce, v jehož kapli se nachází barokní plátno Ignáce Raaba, na němž je vyobrazen svatý Václav s Paladiem země české. Co představuje a jaký byl osud svatého Václava, se můžete dozvědět během prohlídek interiérů zámku. Začátky prohlídek každou hodinu od 10,00 do 16,00 hodin.

Habánkova rallye
V Litvínově odstartuje ve čtvrtek 28. září další ročník tradiční automobilové rallye pro rodiče a děti. Start je ve 14,00 hodin v Docela velkém divadle. Děti budou navigovat své rodiče v dětské automobilové rallye. Rodič řídí automobil, jede jízdu zručnosti a dítě do 12 let naviguje a plní úkoly pohádkových postav. Startovné 90 Kč na osobu a na auto 1 velká psí konzerva pro opuštěné a policejní psy. 

Ovocnářská výstava

Příznivci ovocnářství a zahrádkáři se letos mohou těšit na další ročník výstavy ovoce v zahradě Křížovy vily v Žatci. Dvoudenní akce proběhne 29. a 30. září vždy od 10,00 do 17,00 hodin. Návštěvníci budou vybírat nejkrásnější jablko, ochutnávat se bude i švestkové pečivo, zahraje kapela, poradí odborníci a představí se Semínkovna. Podrobnosti v článku Zahrada Křížovy vily přivítá ovocnářskou výstavu

Pohádková lanovka
Mají vaše děti rádi pohádky, plnění úkolů a soutěže? To vše spojili pořadatelé ve sport areálu Klíny na Litvínovsku. Pohádková lanovka v sobotu 30. září ukončí turistickou sezónu v Krušných horách. Přijeďte si s dětmi užít parádní odpoledne, kdy se projdete, u pohádkových postav splníte úkoly, a nakonec se vyvezete lanovkou. Vstupné dospělí 100 Kč, děti od 4 do 15 let 80 Kč, začátek ve 13,00 hodin.

Ukončení s turisty i cyklisty
V sobotu 30. září pořádá rozloučení se sezónou Klub českých turistů v Mostě, a to turistickou desetikilometrovou vycházkou po Krušných horách. Sraz je v 9,45 hodin na mosteckém nádraží, odkud se odjíždí vlakem na Moldavu. Cyklisté v Mostě ukončí svou sezónu hned v neděli 1. října. Z Prvního náměstí startují v 11,00 hodin dvě trasy, které budou končit na Matyldě, kde čeká cyklisty doprovodný program. Delší trasa měří 48 kilometrů, kratší 20kilometrová začíná ve Strupčicích, kam turisty doveze z 1. náměstí autobus.

Den koní a dětí
Ve Skupicích u Postoloprt se bude potřetí slavit Den koní a děti, jehož součástí je tradiční  podzimní ukončení sezóny Hubertova jízda. Právě tou program v sobotu 30. září po 10. hodině dopoledne začne. Zatímco se jezdci s koňmi budou prohánět okolím, můžete si poslechnout v Mysliveckém domě koncerty. Od 12,00 do 14,00 hodin je naplánováno soutěžní klání koní a večer pak zahraje k zábavě country kapela Strakoši. Vstup zdarma.

Házenkářský víkend
Litvínovské národní házenkářky se představí tento víkend opět v domácím prostředí. Utkají se dvakrát se stejným soupeřem ze západočeských Ejpovic. Domácí hráčky v dosavadních 6 zápasech třikrát vyhrály a drží lichotivé třetí místo. Ejpovice mají odehrán o jeden zápas méně a po jedné výhře jsou zatím na předposledním místě druholigové tabulky. Zápas začíná v sobotu 30. září v 16,00 hodin a v neděli v 10,00 hodin.

Hasičské závody
V sobotu 30. září se na náměstí Prokopa Velkého v Žatci konají závody hasičů. Dobrovolní hasiči budou od 10,00 hodin soutěžit v krajské soutěži.

Běh Louny
Další příležitost si zaběhat budete mít v sobotu 30. září v Lounech, kde se koná Bamaja Food běh. Registrace končí v 9,45 hodin, poté následuje a v deset už start na trasu dlouhou 5 km nebo na vycházkový okruh. Registrace v prodejně BamajaFood v České ulici, na čísle 739 121 994 nebo bamajafood@seznam.cz. V cíli vás čeká medaile a malý dáreček, využít můžete občerstvení na Stromovce Louny.

Židovský hřbitov na výstavě
V neděli 1. října se koná vernisáž výstavy Židovský hřbitov u Hřivčic – rekonstrukce a historie. Výstavu pořádá Spolek na obnovu židovských památek na Perucku. Vernisáž proběhne v 11,00 hodin v obřadní síni Židovského hřbitova v Lounech v Rakovnické ulici. Výstava bude probíhat do 1. prosince 2017. Prohlídka výstavy bude možná na požádání správce Židovského hřbitova v Lounech, p. Fortíka na tel. 604 762 255, bytem vedle obřadní síně.

Farmářské slavnosti
Podzimní farmářské slavnosti, takový název nese akce zaměřená na prezentaci a prodej kvalitních potravin od regionálních výrobců a pěstitelů, zejména jablek, brambor a cibule. Uskuteční se v sobotu 30. září od 8,00 do 12,00 hodin na 1. náměstí v Mostě. Součástí je také soutěž pro veřejnost. Odpoledne od 13,00 hodin na trhy naváže den pro seniory. Vše se dozvíte v článku Most přivítá podzim farmářskými slavnostmi a dnem seniorů.

Most znovuobjevený
Zajímáte se o architekturu a urbanismus? Vydejte se v sobotu 30. září na městskou vycházku, která bude hledat odpověď na otázku kvalit současného městského života s architekty Janou Kubánkovou a Vítem Holým. Téma budoucího rozvoje města otevře i blok doprovodných přednášek. Sraz ve 14,00 hodin u kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. Most je bohužel jediným místem v okolí, který připravil program v rámci Dnů architektury, které probíhají právě tento víkend. 

Drakiáda
K podzimu patří draci. Soutěž v pouštění draků se koná v sobotu 30. září od 15,00 hodin na cvičišti kynologického klubu Lom. Připraveny jsou sladké odměny nejen pro vítěze a opékání špekáčků u táboráku. Přihlášky do soutěže si můžete vyzvednout v městské knihovně v Lomu nebo na místě v den konání akce. 

Pohádky pro děti
Kam vyrazit s dětmi za pohádkou? V sobotu od 10,00 hodin uvádí Divadlo rozmanitostí v Mostě pohádku pro nejmenší diváky – Povídání o pejskovi a kočičce. Od 16,00 hodin pak můžete vyrazit do Docela velkého divadla v Litvínově na Princeznu na hrášku. V neděli 1. října se v kláštereckém zámku představí domácí divadlo Hnedle Vedle s představením Z pohádky do pohádky. Nejúspěšnější pohádka divadla začíná v 15,00 hodin, vstupné 50 Kč.

Káry v Háji
Soutěž o nejvtipnější vozítko se koná v sobotu 30. září v Háji u Duchcova. Vyrobte si libovolné vozidlo a zapojte se do závodu z kopce. Povolena je pouze domácí výroba, soutěží se v kategoriích dětí a dospělých, nutné vybavení je helma a rukavice. Registrace začíná od 12,30 hodin v horní části ulice Ke Knížáku. O zábavu se postará Divadlo v Pytli Petra Stolaře. Start v jednu hodinu.

Svatováclavská pouť
O víkendu se ve Strupčicích na Chomutovsku uskuteční pouť. Pouťový program začne v sobotu 30. září ve 13,30 hodin na nádvoří obecního úřadu. Návštěvníky čeká country hudba, pásmo pro děti a ukázka historických zbraní, koncert Walda Revival, pohádka, kejklíř a večer na sále pouťová párty. V neděli od 10,00 hodin začíná ve sportovním areálu pouťový turnaj v tenise a od 11,00 hodin se v kostele koná svatováclavský koncert uskupení Madrigal.

Jezeří v květech
Charitativní akce na podporu obnovy barokní perly zasazené do masivu Krušných hor se koná na zámku Jezeří od 30. září do 1. října. Pod rukama špičkových floristů a floristických nadšenců doslova rozkvete část zámeckých interiérů. Otevřeno je od 10,00 do 16,00 hodin, vstupné 50 Kč. V sobotu od 17,00 hodin se pak uskuteční benefikční koncert Piánko pro Jezeří, spojený s vernisáží děl Sylvy Prchlíkové, vstupné dospělí 150 Kč, děti 50 Kč.

Třebívlické vinobraní
V sobotu 30. září bude obec Třebívlice na Litoměřicku slavit vinobraní. Program začíná ve 14,00 hodin v zámeckém parku, vystoupí YoYo Band, Hodiny, kapela Natruc a od 21,00 hodin Carpatia Castle s ohnivou show. Vstup je zdarma.

Rádobyfest
Rádobydivadlo Klapý pořádá už po sedmnácté v obci Klapý na Litoměřicku festival divadla. V sobotu 30. září od 10,00 hodin se postupně v Kulturním domě představí soubory DS Malis Libochovice, Hynkovo hravé divadlo Litoměřice, Divadlo Máj Praha a domácí s představením U kočičí bažiny. Na představení je vstupné dobrovovolné.

Hasičské slavnosti a historický vlak
Ve městě Vejprty se v sobotu 30. září koná akce s názvem Setkání na souměstí, kterou slaví 145 let zdejší hasiči. Již před samotnou akcí je od 14,00 hodin plánována prohlídka hasičských vozidel a projížďky těchto vozidel po městě. Od 16. hodiny vystoupí hudební rockové skupiny z Chomutova Fixly a Sundial. Společnost LOKO-MOTIV k této akci vypravuje historický motorový vlak vedený motorovým vozem M 131.1513 z Chomutova do Vejprt. Jízdné na historický vlak se kupuje přímo ve vlaku u průvodčího. Cena jedním směrem je pro dospělého 50 Kč, děti ve věku od 6 do 15 let jedou za 30 Kč. Vlajk vyjíždí z Chomutova v 11,30 hodin.

Foto: Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci.

Další tipy můžete vyhledávat pomocí Kalendáře akcí.