e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tři malíři na cestách

publikováno: 27.9.2016, kategorie: Výstavy, autor: Vlasta Tichá

Sdílet: facebook twitter google+

Regionální muzeum v Teplicích zve ve čtvrtek 29. září v 17,00 hodin na vernisáž výstavy Tři malíři na cestách, uspořádanou k výročí narození teplických malířů - Václava Blahoše (1906-1985), Heriberta Fischera–Geisinga (1896-1975) a  Waltra Kietze (1866-1941).

Výstava pochází ze sbírek teplického muzea, Vojenského historického ústavu v Praze a ze soukromých sbírek. Otevřena bude ve výstavních sálech teplického zámku.

Výstava představuje malíře dvou generací, jejichž život i dílo odráží historické události 20. století. Její název symbolizuje cestu malířského hledání i cesty, kterými museli jít, aniž sami mohli jejich směr ovlivnit. Tvorbu tří malířů spojuje především zachycení krajiny. Václav Blahoš v Teplicích působil od 50. let do 70. let 20. století. Dodnes je v povědomí teplické veřejnosti. Byl malířem francouzské a české krajiny, ale také malířem 1. Československé brigády v Anglii během 2. světové války. Heribert-Fischer Geising, uznávaný saský malíř a grafik, malíř Krušných hor, teplický rodák, se do povědomí širší veřejnosti teprve dostává a Walter Kietz je pro Teplice velkou neznámou. Působil zde v letech 1919-1941 a výstava jej představí jako malíře Českého středohoří, severu Itálie i Afriky a připomene rovněž spojitost jeho jména se slavným návštěvníkem teplických lázní Richardem Wágnerem.