e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Dny Architektury: Do ulic, mezi domy

publikováno: 27.9.2014, kategorie: Zajímavosti, autor: Mirek Pavel

Sdílet: facebook twitter google+

První říjnový víkend bude i letos patřit zvídavým občanům, kteří vyrazí do ulic svých měst. Zájemci o architekturu se mohou těšit na oblíbený a hojně vyhledávaný Den architektury – festival, v rámci kterého již čtvrtým rokem objevují zajímavé stavby a potenciál veřejného prostoru v řadě českých a moravských měst a obcí. U nás se můžete vydat do Duchcova, Žatce či Teplic.

Celorepublikový festival Den architektury se uskuteční o víkendu 4. a 5. října. Akce se koná u příležitosti Světového dne architektury. Letošní program proběhne v 52 českých a moravských městech, mezi kterými jsou nováčci jako Červený Kostelec, Hlučín, Jihlava a Žatec a další. Plánováno je celkem 108 akcí. V Praze, Plzni a Brně organizátoři připravili unikátní exkurze do jindy nepřístupných interiérů – s názvem Hurá dovnitř. 

„Snažíme se poukázat na skryté kvality měst, potenciál míst a zvýšit všeobecnou citlivost vůči našemu nejbližšímu okolí. Díky celorepublikovému programu usilujeme o lepší životní prostor i v malých městech a regionech,“ říká zakladatelka festivalu a architektka Marcela Steinbachová. 

Duchcov - minulý a budoucí obraz města
Identita města je hodnota, o kterou je potřeba dlouhodobě pečovat. Pověst od počátku zabarvuje vnímání míst a aktivit, které v nich probíhají. Procházku městem Giacoma Casanovy, zakončenou futuristickou oslavou otevření prvního klidomořského přístavu v Česku, pořádá architektonická huť ARCHWERK a občanské sdružení Moře Klidu.
Sraz: neděle 5. 10. 14:00 hodin, Náměstí Republiky před duchcovským zámkem

Duchcovská marína - slavnostní otevření
Duchcovská marína je landartové dílo, vytvořené pro podkrušnohorskou krajinu a trvale v ní umístěné. Slavnostní otevření prvního českého přístavu na břehu budoucího moře – dnešní těžební jámy povrchového dolu - pořádá architektonická huť ARCHWERK a občanské sdružení Moře Klidu.
Sraz: neděle 5. 10. 16:00 hodin, Liptická vyhlídka

Litoměřice – Proměna Jiráskových sadů
Jaká je nová tvář dnes největšího litoměřického parku? Komentovaná procházka Jiráskových sadů s architektem Z. Sendlerem. Výstava návrhů informačních prvků pro park vytvořených studenty Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.
Sraz: sobota 4. 10. 14:00 hodin, Park Cafe, Žižkova 2249

Teplice – Zmizelé Trnovany a jejich tvůrci
Kdo vlastně byli tvůrci secesních Trnovan? Jak souviseli draci a germánská božstva na fasádách se světoznámou keramikou? Proč se místu říkalo „Malý Norimberk“? Existovaly i jiné návrhy než postavit sídliště? Přijďte a dozvíte se to! Hosty diskusního večera budou kunsthistorik Jan Mergl a architekti Jan Hanzlík a Petr Starčevič.
Sraz: sobota 4. 10. 17:00 hodin, klub Božák

Ústí nad Labem průmyslové 
Armaturka, Globus-Werke, továrny rodiny Wolfrumů, městské jatky. To a mnohem více při procházce s architekty a historiky z portálu Ústí///Aussig po stavbách průmyslového dědictví v ústeckých Předlicích. Jaká je historie, současnost a budoucnost průmyslových staveb a areálů v Ústí nad Labem? 
Sraz: neděle 5. 10., 15:00 hodin, zastávka MHD Sigma (před vstupem do areálu bývalé Armaturky, Jateční ulice)

Žatec – Konverze industriální chmelařské architektury v Žatci
Komentovaná prohlídka vybrané části Pražského předměstí s urbanistickým komplexem skladů, sušáren a balíren chmele s Petrem Bažantem a architektem Jiřím Vaníčkem. Návštěva několika zajímavých skladů. Prohlídka Chmelového majáku, dostavby vstupu Chmelařského muzea, návštěva mini pivovaru a restaurace U Orloje a povídání o všem, co souvisí s konverzí ohrožené industriální architektury chmelařských staveb v Žatci. A možná ještě něco navíc.
Sraz: sobota 4. 10. 14:00 hodin, informační centrum CHCHP, nám. Prokopa Velkého 1950 (pod Chmelovým majákem)

Užitečné odkazy a program:
www.denarchitektury.cz
www.kruh.info