e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Dva dny ve světě plastikových modelářů v mosteckém muzeu

publikováno: 27.8.2020, kategorie: Výstavy, autor: Jitka Klímová

Sdílet: facebook twitter google+

Modelářská výstava Severočeského leteckého archivu zahájí zářijovou výstavní sezónu v Mostě. Přístupná bude návštěvníkům Oblastního muzea po dva dny - v sobotu a neděli 5. a 6. září. Vystavovat letadla, lodě, techniku, auta nebo diorámy budou modeláři z Mostecka a Kadaně. Proběhnou také ukázky stavby nebo workshopy.

Špičkově postavené modely letadel, lodí, aut nebo vojenské techniky. Více než zajímavé výjevy v podobě diorám, ale také stavebnice zkompletované jen tak pro radost. To vše nabídne První modelářská výstava spolku Severočeský letecký archiv Most. Zahájení se koná v sobotu 5. září v 10,00 hodin v budově Oblastního muzea a galerie v Mostě a pokračovat bude také v neděli, po oba dny do 18,00 hodin.

„Své modely a v některých případech si troufám i říct, že umělecká díla, bude vystavovat na patnáct modelářů z Mostecka a Kadaně,“ říká kurátor výstavy a místopředseda Severočeského leteckého archivu Most Edvard D. Beneš. 

Kromě vystavených modelů akce návštěvníkům nabídne ukázky stavby modelů, zkušení modeláři, kteří budou přítomni, poradí nebo zodpoví dotazy. Připraveny budou i workshopy, při kterých se zájemci o plastikové modelářství dozvědí množství zajímavostí. Své novinky představí i společnost Eduard Model accessories, významný český výrobce plastikových modelů a modelářských doplňků. 

„Pro nás je výstava dalším krokem vzájemné spolupráce muzea a našeho spolku,“ doplňuje předseda Severočeského leteckého archivu Most Karel Otto Novák s tím, že oba subjekty by do budoucna připravily i další akce.  

Severočeský letecký archiv Most jee spolek, který si klade za cíl získávat a schraňovat poznatky nejen o letecké historii regionu, ale i jeho novodobé historii vůbec. Od roku 1991 uspořádal čtyři výstavy a několik besed v Litvínově, v Mostě nebo v Žatci. Členové Severočeského leteckého archivu se aktivně věnují tzv. letecké archeologii, kdy vyzvedávají trosky sestřelených nebo havarovaných letadel z období II. světové války, a jsou také často zváni svými kolegy z jiných krajů ČR k pomoci při pátrání po místech havárií. Členové Severočeského leteckého archivu Most se významnou měrou zasloužili o vybudování několika památníků americkým letcům, kteří při válečných operacích zahynuli na území severních Čech. Od roku 2014 má spolek na starosti chod expozice v Mezinárodním památníku obětem II. světové války v Mostě, který zájemci o vojenskou a válečnou historii najdou v objektu bývalého městského krematoria na starém mosteckém hřbitově. Muzejní sezona zde běží od začátku května do konce října. V listopadu se památník již pravidelně stává dějištěm oslav Dne válečných veteránů.