e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Saský Annaberg-Buchholz bude na závěr prázdnin patřit pohádkám

publikováno: 27.8.2019, kategorie: Pro děti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Od 28. srpna do 1. září se krušnohorské město Annaberg-Buchholz podruhé promění v město pohádek. V rámci Mezinárodního festivalu filmových pohádek fabulix® můžete vidět množství filmových projekcí, letos s mottem Pohádky o stříbru a zlatu. Své místo na festivalu mají i české pohádky a jejich tvůrci.

Pestrý program zahrnující čtení a workshopy, výstavy rekvizit a kostýmů, galakoncert a pohádkový průvod je určen pro velké i malé návštěvníky. Očekává se příjezd mnoha zajímavých osobností, herců, filmových tvůrců a režisérů. Před dvěma lety tato událost nadchla zhruba 20 tisíc návštěvníků.

Připraveno je 40 filmů z patnácti zemí, například z České republiky, Ruska, Chorvatska, Francie a Spojených států amerických a 130 projekcí klasických děl a nových snímků, kreslených a animovaných filmů. Můžete se těšit na ruskou pohádku "Dragon - Love Is A Scary Tale" (2015), na francouzskou produkci "Prinzessinnen und Drachen" (2016) a také na čtyřoscarový film "Shape of Water - Das Flüstern des Wassers" (2017) a také na tři prémiové projekce českých filmových pohádek "Když draka bolí hlava", "Čertí brko" a "Čertoviny". Svou účast na festivalu přislíbili protagonisté a režiséři těchto filmů, m.j. Zdeněk Troška, Kateřina Brožová a Dominik Benedikt.  

Velkolepé zahájení se uskuteční 28. srpna v 17,15 hodin na náměstí v Annabergu příjezdem čestných hostů, známých tváří z kina a televize, osobností z politiky a kultury na červeném koberci. Poté proběhne pod širým nebem premiéra filmu "Sněhurka a kouzlo trpaslíků". Televizní film byl natočen společností Provobis Gesellschaft für Film und Fernsehen mbH na hradě Pernštejn.

Renomovaná evropská filmová studia Barrandov a Babelsberg v Annabergu-Buchholzi představí výstavu pozoruhodných kostýmů z pohádek a rekvizit. Festival bude ukončen 1. září 2019 veselým průvodem pohádkových postav a vyhlášením vítězného filmu. O přízeň diváků při volbě miláčka publika soupeří devět mezinárodních produkcí.

Pořadatelé spolupracují také s Dětským filmovým a televizním festivalem Oty Hofmana v Ostrově. 1. září se představí čtyři české filmové pohádky v originále. V kulturním centru Erzhammer bude až do konce září k vidění výstava "Kdo byl Ota Hofman". 

Vstupenky na filmový festival fabulix jsou v prodeji v turistické informační kanceláči Tourist-Information Annaberg-Buchholz, podrobný program najdete na na fabulix.de.