e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Soutěžní léto: Oslavte s teplickou filharmonií výročí

publikováno: 27.8.2018, kategorie: Hudba, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední vstupenky, o které můžete v Soutěžním létě na e-region.cz hrát, věnovala Severočeská filharmonie Teplice. Ta v letošním roce slaví 180. výročí od svého založení. Právě na listopadový výroční koncert se výherce podívá. SOUTĚŽ SKONČILA

Severočeská filharmonie Teplice vznikla stejně jako v dalších lázeňských městech z původních lázeňských orchestrů, které hrály v letních sezónách hostům. První stálý orchestr se zrodil roku 1838 a letos si tak připomíná 180 let. Zároveň ale slaví i 70 let od svého znovuobnovení, neboť během druhé světové války bylo uzavřeno městské divadlo a orchestr také přerušil svou činnost.

Vrcholem letošních oslav teplické filharmonie bude slavnostní koncert 15. listopadu, věnovaný též oslavám 100 let vzniku Československa. „Významu bude odpovídat i zvolená slavnostní dramaturgie. Dirigovat v průběhu večera budou tři dirigenti, kteří jsou se Severočeskou filharmonií spjati – Tomáš Koutník (šéfdirigentem Severočeské filharmonie Teplice 1990–97), Charles Olivieri-Munroe, který působil v Teplicích 16 let a do současnosti je čestným šéfdirigentem, a Petr Vronský. Ten se už posluchačům v Teplicích představil v uplynulých sezónách, mimo jiné v rámci Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena, a od října letošního roku povede filharmonii jako šéfdirigent,“ prozradila manažerka filharmonie Magdaléna Jenčíková.

U příležitosti výročí vydává filharmonie knihu Historie a současnost da capo, která mapuje její vývoj od roku 1838 do současnosti a které navazuje na knihu vydanou před deseti lety.

SOUTĚŽ:

Od: 27.8.2018

Do: 2.9.2018

Otázka: Jak se jmenuje nový šéfdirigent Severočeské filharmonie Teplice? Správná odpověď byla Petr Vronský.

Cena: 2 vstupenky na výroční koncert 15. listopadu 2018

Jak hrát: Přejděte na facebookový profil magazínu e-region.cz, dejte mu like, a v soukromé zprávě (abyste nenapovídali ostatním) pošlete správnou odpověď. Pokud nemáte facebookový účet, zašlete odpověď na adresu obsah@e-region.cz. 

Kompletní pravidla a pokyny, jak soutěžit, najdete v článku Soutěžní léto: Jak hrát?

Foto: Severočeská filharmonie Teplice.