e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Dny Evropského dědictví letos zahájí město Žatec

publikováno: 27.8.2011, kategorie: Vzdělávání, autor: Oldřich Urban

Sdílet: facebook twitter google+

Národní zahájení Dnů evropského dědictví 2011 v České republice se poprvé v historii odehraje v Ústeckém kraji, a to ve městě chmele a piva – v Žatci. Stane se tak v sobotu 10. září. Památky v Žatci však budou volně přístupné již v pátek odpoledne a v sobotu po celý den.

Dny evropského dědictví proběhnou v celém Česku od 10. do 18. září, aby jako každý rok otevřely nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné. Vstup je v těchto dnech většinou zdarma.

Hlavním organizátorem je Sdružení historických měst Čech, Moravy a Slezska (dále SHS), které ze svých členů vybere vždy jedno město, kde proběhne Národní zahájení Dnů evropského dědictví. Tento rok byl vybrán Žatec. Námětem roku 2011, s nímž Žatec uspěl v soutěži, jsou „Památky – tvůrci panoramatu našich měst a městeček“.

Vzhledem k charakteru akce je místem konání de facto celé město. Hlavní myšlenkou je návštěvnost a prezentace žateckých památek, kterých bude otevřeno celkem 22. Centrálním bodem akce bude náměstí Svobody, kde v sobotu 10. září v 10,00 hodin proběhne slavnostní Národní zahájení Dnů evropského dědictví 2011, kterého se zhostí ministr kultury Jiří Besser, hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová a starostka města Žatec Zdeňka Hamousová. Poté bude následovat udělení titulu Nositel tradice lidových řemesel.

O podrobném programu vás budeme ještě informovat.