e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V sobotu začíná na Jezeří hudební léto

publikováno: 27.7.2017, kategorie: Hudba, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední červencovou sobotu začíná na zámku Jezeří na úpatí Krušných hor na Litvínovsku další ročník festivalu Hudební léto v Jezeří. Až do konce prázdnin se budou pořadatelé pokoušet oživit slavnou hudební tradici zámku dobovou hudbou. Uvnitř najdete program celého festivalu.

"Festival Hudební léto v Jezeří již tradičně uvádí díla z nejslavnější doby zámku Jezeří – přelomu 18. a 19. století, kdy byl zámek nejoblíbenější rezidencí knížete Josefa Františka Maxmiliána Lobkowitze. Na letošním šestém ročníku bychom kromě provedení, která se snaží co nejvíce vystihnout dobový styl (smyčcové kvartety J. Haydna, koncert kdysi neobyčejně populární skleněné harmoniky, madrigaly C. Monteverdiho), rádi uvedli i představení, která tento specifický styl propojují s novými impulsy. Tím bude scénické provedení kantát Ferdinanda Paëra, transkripce Gluckova Orfea a Eurydiky ve spojení s černým divadlem, kompozice Jiřího Sychy pro dobové nástroje napsaná přímo pro festival," vysvětlují pořadatelé.

Novou dobu symbolizuje začátek rekonstrukce zámeckého divadla, která má odstartovat letos, i proto zní letošní podtitul Ve znamení obnovy zámeckého divadla. Hrát se bude již tradičně na originálních nástrojích nebo jejich kopiích a v duchu dobové interpretace. Součástí víkendových koncertů bude občerstvení a procházky zámeckou zahradou o přestávkách a pro zájemce bude opět organizována doprava z Prahy se zastávkami po cestě.

Program:

Sobota 29. července v 17,00 hodin
Ferdinando Paer: Clorinda v Jeruzalémě a Európa na Krétě
Osudy legendárních žen v hudbě F. Paëra – scénické provedení. Anna Hlavenková – soprán, Alena Hönigová – fortepiano, Petr Koudelka - režie.

Sobota 5. srpna v 17,00 hodin
Christoph Willibald von Gluck: Orfeus a Eurydika
Teatro magico. Alena Hönigová – cembalo, Helena Koudelková a Petr Koudelka – černé divadlo a texty.

Sobota 12. srpna v 17,00 hodin
Smyčcové kvartety raného 19. a 20. století na zámku Jezeří
Kvartet Eisenberg: Jana Anýžová, Jiří Sycha – housle, Ivo Anýž – viola, Ilze Grudule – violoncello, hudba L. Koželuha, J. Haydna a premiéra Fantazijního kvartetu – Jezeří v proměnách století od J. Sychy.

Sobota 19. srpna v 17,00 hodin
Skleněný svatostánek hudební múzy
Bruno Kliegl - skleněná harmonika, Alena Hönigová - fortepiano. Hudba W. A. Mozarta, L. van Beethovena, J. V. Tomáška, F. X. S. von Wartensee, R. Schumanna a dalších.

Sobota 26. srpna v 17,00 hodin
Ztracený ráj - Arkádské madrigaly Claudia Monteverdiho
O touze po šťastnějším světě. K 450. jubileu Claudia Monteverdiho. Isabell Jantschek, Heidi-Maria Taubert - soprán, Johannes Weiss, Tobias Mäthger - tenor, Felix Schwandke - bas, Batzdorfer Hofkapelle.