e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na Měděnci se bude v sobotu vyrábět síra

publikováno: 27.7.2015, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Potřetí se v Měděnci v Krušných horách koná akce nazvaná Měděnecké Krušení - Krušnohorské síření, která připomíná slavnou hornickou historii tohoto města. Program začne v sobotu 1. srpna v poledne hornickým pochodem s dechovou hudbou. Budete svědky pokusu o výrobu síry jako ve středověku.

Hornické procesím vyjde ke kapli nejsvětějšího srdce Ježíšova a štole Země zaslíbená v doprovodu hornické dechové hudby a za účasti bývalých zaměstnanců železnorudného dolu Měděnec a hornických spolků z Mostecka, Chomutovska, Měděnecka, Sokolovska spolu se spolkem z německého Freibergu. Průvod se zastaví také u pomníku železnorudného dolu Václava Řezáče R.D Měděnec, kde proběhne vzpomínková akce na tento důl.

Po celou dobu bude probíhat doprovodný program hasičů SDH Kadaň a Klášterec nad Ohří, Nemocnice Kadaň a Výstava o Krušných horách, Výstavka archeologického oddělení Archeologické a památkové péče severozápadních Čech, Expozice muzea Chomutov a samozřejmě zmíněná výroba výroba síry z pyritů dle středověkého způsobu.

Program Měděneckého Krušení 2015:

12.00 - Slavnostní hornický pochod s dechovou hudbou

13.30 - Posezení s hornickou dechovou hudbou

14.00 - Dětský cirkus z Mostu

15.00 - Vystoupení písničkáře Jindry Kejaka

18.00 - Taneční zábava - Chilli Band

22.00 - Ohňová šou-Ignis