e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Krušné hory free – dárek turistům na prázdniny

publikováno: 27.7.2015, kategorie: Turistika, autor: Eva Maříková

Sdílet: facebook twitter google+

V Krušných horách můžete strávit druhý srpnový víkend 7. – 9. srpna při příjemných aktivitách a navíc zcela zdarma. V rámci akce Destinační agentury Krušné hory free je pro turisty připraven bohatý program a kdo přijde včas, nemusí nic platit. Kdo ještě během prázdnin nenavštívil Krušné hory a podhůří, má druhý srpnový víkend ideální příležitost.

Do akce Krušné hory free se zapojily tyto organizace:

SportCentrum KLÍNOVEC www.sportklinovec.cz, Krušnohorské muzeum na Lesná www.horskyklublesna.cz, Horský hotel Lesná www.horskyhotellesna.cz, SportAreál Klíny www.kliny.cz, Zámek Valdštejnů Litvínov, ul. Mostecká čp. 1 www.mulitvinov.cz, Infocentrum Moldava www.moldava.cz, Uhelné safari  www.uhelnesafari.cz, Oblastní muzeum Most www.muzeum-most.cz, Podkrušnohorské technické muzeum www.ptm.cz, Offroadsafari www.offroadsafari.cz, Oblastní muzeum Chomutov www.muzeum.cv.net, Krušnohorská důlní, o.p.s., Prohlídková štola Lehnschafter www.stolamikulov.cz 

SportCentrum KLÍNOVECwww.sportklinovec.cz – Poznejte Klínovec a okolí ze sedla horského kola či terénní  koloběžky. Nechte ve svých žilách proudit adrenalin. Na Klínovci se určitě nudit nebudete. K dispozici je nové lanové centrum MaxPark, slackline, možnost zastřílet si ze vzduchovky, trampolína, chůdy, pálky, bungee running, Disc Golf, týmové lyže, nordic walking, lukostřelba, bobová dráha. V pátek 7.8.2015 v době od 9-16 hodin nabízíme všem návštěvníkům Klínovce možnost bezplatného zapůjčení horských kol, terénních koloběžek či zdolání lanového centra. 

Krušnohorské muzeum na Lesné www.horskyklublesna.cz - Krušnohorské muzeum se nachází ve východní části Krušných hor, nedaleko měst Chomutova a Mostu. Jeho součástí je nově vybudovaná replika Zvonice s plně funkčním zvonem a model 1:1 Krušnohorského lidového domu, tzv. chlévního typu. Nabízí návštěvníkům stálou expozicí o životě horalů před cca 100 lety, jejíž součástí je i sbírka renovovaných starých zemědělských strojů. Půdní prostory jsou vyhrazeny pro výstavy související s Krušnými horami. Navštívit jej můžete denně v době od 10:00 do 18:00 hodin. V sobotu 8. srpna vstupné do muzea zdarma. 

Horský hotel Lesná www.horskyhotellesna.cz - V současnosti hotel nabízí ubytování ve dvou až pěti lůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením. V podkroví jsou pak pro hosty připraveny čtyři apartmány. V přízemí horské chaty se nachází bar s restaurací s celotýdenním provozem s kuřáckou a nekuřáckou částí. Součástí hotelu je víceúčelové sportovní hřiště s povrchem 3.generace. Hřiště je vybaveno osvětlení pro večerní využití. Na hřišti je možnost zahrát si tenis, florbal, nohejbal, basketbal, mini-fotbal apod. Hřiště je možné v sobotu 8. srpna využít zdarma. 

SportAreál Klíny www.kliny.cz - Trávíte létní období rádi s rodinou nebo přáteli na horách? Zveme vás do SportAreálu na Klíny do Krušných hor. Cyklisté si přijdou na své v bikeparku, na singletrecích nebo okolních cyklotrasách, k dispozici jsou terénní koloběžky, lanový park, dětská hřiště, venkovní lezecká stěna, půjčovna kol nebo multifunkční hřiště pro skupinové aktivity. Užijte si zábavu, relax a letní dovolenou jak má být! Lanovka na Klínech navíc jezdí i v létě. Vezměte rodinu na kola nebo vyzkoušejte terénní koloběžky na speciálních zábavných trasách tzv. singltrecích po celé délce lanovky. Lanovka vás bezpečně vyveze zpět. Užijte si krásné počasí a čerstvý horský vzduch Krušných hor. Užijte si pohled na Krušné hory z lanovky. V sobotu 8. srpna od 10 do 12 hodiny zdarma. 

Zámek Valdštejnů Litvínov, ul. Mostecká čp. 1 www.mulitvinov.cz - Návštěvníci zámku mohou celoročně zhlédnout několik dlouhodobých výstav, a to:  SRDCERÁJ autorů Michala Cihláře a Veroniky Richterové. Srdce na tisíc způsobů jako nadčasový fenomén, srdce ve fotografiích i v dílech vybraných 28 umělců (Kurt Gebauer, Ivan Komárek, Pavel Brázda, Jiří David, Jan Hísek, Roman Franta, Petr Nikl, Martin Kocourek, Josef Váchal, ..). V průjezdu u vchodu do zámku na mříž mohou zamilovaní zamknout zámek lásky. HISTORICKÁ FILMOVÁ TECHNIKA sběratele Miloše Štěpána. Nejen milovníci techniky budou nadšeni z této sbírky, lze zde zhlédnout nejen kamery, promítací stroje, ale i různá udělátka, mechanizmy, stroječky, bez kterých by dnes neexistovala televize, videa ani počítače. SOCHY STANISLAVA HANZÍKA. V zámecké galerii můžete obdivovat dílo ak. sochaře Stanislava Hanzíka. Jsou zde vystaveny například busty známých herců, které jsou umístěny ve foyer Národního divadla (S. Neumann, R. Hrušínský, V. Brodský, J. Kemr) či socha svářeče za kterou byl umělec oceněn hlavní cenou v roce 1961 v Paříži. Otevřeno: středa – neděle 10.00 – 12.00, 13.00 – 17.00 hodin. Fotografování povoleno. V sobotu a neděli 8. a 9. srpna vstupné zdarma. 

Infocentrum Moldava www.moldava.cz – Obec Moldava v Krušných horách je ideálním startem pro cyklisty. Až do konce letních prázdnin jezdí vlaky na Moldavu každý den. Odjezdy z Mostu v 7:21*, 9:57*,13:36* a 16:41. Odjezdy z Moldavy v 8:36*, 12:18*, ...15:23* a 18:03. Na vlacích označených hvězdičkou (*) jsou řazen speciální vůz na přepravu kol. Cyklisté se do hor dostanou také cyklobusy. Až do 30. září 2015 vyvezou do Krušných hor cyklisty z Teplic a okolí. Cyklobusy jezdí o víkendech na linkách č. 484 a č. 493 a to na označených spojích. Než se vydáte z Moldavy na jízdu po horách, navštivte místní Informační turistické centrum Moldava 113 v budově obecního úřadu. Zdarma si tu můžete ve dnech 7. a 9. srpna prohlédnout výstavu Moldava v proměnách času, fotografie a pohlednice z dob minulých i současných.

Uhelné safari  www.uhelnesafari.cz - Vršanská uhelná a Severní energetická organizují exkurze do těžebních lokalit (do lomů) za plného provozu a na rekultivace pod názvem Uhelné safari od roku 2009. Veřejnosti tak umožňuje zblízka se seznámit s technologií těžby hnědého uhlí, ale i obnovou krajiny po těžbě. Za dobu trvání projektu se s touto činností seznámilo 16 500 návštěvníků z celé ČR i ze zahraniční. Exkurze uhelného safari bývají pravidelně obsazené během prvních dnů, kdy je spuštěn objednávkový systém. Návštěvníci Krušných hor mají možnost exkluzivního termínu 8. srpna, kdy je pro ně rezervováno Uhelné safari v rámci akce Krušné hory free zcela zdarma. Rezervujte si Uhelné safari na r.martinkova@sev-en.cz. 

Dílna Magistra Edwarda Kelleyho www.imostecko.cz - Dílna magistra Edwarda Kelleyho na hradě Hněvín v Mostě  je zážitková expozice pro malé i velké na hradě Hněvíně, přijďte a odkryjte tajemství slavného alchymisty. Návštěvníkovi expozice mapující život slavného alchymisty bude umožněno každé ze sedmi zastavení rozhýbat a ocitnout se tak uprostřed příběhu. Jako vzpomínku na Kelleyho alchymistickou dílnu si zájemci mohou za poplatek narazit vlastní pamětní minci s motivem sedícího Kelleyho. Autorem návrhu je scénograf Josef Koráb, na uvedení dílny do života se ale podílelo mnoho dalších, svým dílem přispěli i žáci Základní umělecké školy v Moskevské ulici. Otevřeno denně: (květen - září) 11:00 – 12:30 a 13:00 – 17:00. 8. a 9. srpna vstupné zdarma. 

Oblastní muzeum Most www.muzeum-most.cz - Sbírky oblastního muzea se nacházejí v rekonstruovaných prostorách původního německého reálného gymnázia. Návštěvník mosteckého muzea má možnost zhlédnout tematické výstavy. Nachází se zde i biografická expozice baronky Ulriky von Levetzow, poslední lásky básníka Johanna  Wolfganga Goetha. Muzeum je i pořadatelem výstav výtvarného umění. Muzeum nabízí stálé expozice přírodovědné, společensko-vědní a umělecko-historické mineralogie Krušnohoří, geologická minulost Mostecka, příroda severozápadních Čech, baronka Ulrika von Lewetzow, historický nábytek ze sbírek muzea,tematické výstavy. PROVOZNÍ DOBA út - pá  12:00 - 18:00, so – ne 10:00 - 18:00. Ve dnech 7. a 8. srpna nabízí turistům zdarma návštěvu expozice Přírodou Krušných hor. 

Podkrušnohorské technické muzeum www.ptm.cz - Specifickým cílem muzea je vytvoření zóny průmyslových a technických památek podkrušnohorského regionu, zejména z oborů hlubinného a povrchového dobývání v hnědouhelných pánvích severozápadních Čech, úprava a užití uhlí, chemický průmysl, zvyky, obyčeje a tradice spojené s hornickou prací, životem a obnovou krajiny narušené důlní činnosti. Také je tu k vidění simulovaná štola s ukázkami těžebních metod a 3D projekcí, autentické modely z chemického a důlního průmyslu.  Provozní doba březen - říjen út - ne 9.00 - 16.00 Prohlídky začínají vždy v celou hodinu, poslední prohlídka začíná v 15.00 hodin. Expozice štola rudného dobývání je ve dnech 7. a 8. srpna zdarma. 

Oblastní muzeum Chomutov www.muzeum.cv.net - Dům Jiřího Popela z Lobkowicz - Palackého 86. Muzejní budova byla součástí jezuitské koleje, založené v r. 1591 Jiřím Popelem z Lobkowicz. Pro potřeby muzea byla od  70. let upravována budova bývalého domu pro chudé studenty, později jezuitského a státního gymnázia. Výstavní sály slouží k prezentaci přírodovědných a etnografických sbírek V r. 2002 byla po rekonstrukci zpřístupněna vyhlídková Hvězdářská věž, užívaná jezuity jako observatoř. Dnes je v ní umístěna výtvarná expozice díla malíře Ilji Sainera. Budova radnice - Nám. 1. máje 1-  Muzeum využívá historicky nejvýznamnější prostory staré radnice, vzniklé z původního sídla řádu německých rytířů, zakladatelů města. Stavební proměny gotického řádového domu s kostelem na zámek, v průběhu staletí několikrát přestavovaný, přinesly neopakovatelnou kombinaci stavebních slohů, zachovaných autentických stavebních prvků, romantických zákoutí a překvapivých pohledů. Původní muzejní prostory, užívané od 30. let 20. století, byly v nedávné době propojeny novým točitým schodištěm s gotickým kostelem sv. Kateřiny, nejstarší stavební památkou z doby kolem r. 1260. Všechny prostory jsou využity pro stálé expozice a krátkodobé výstavy, pouze z malé části pro správu muzea. Otevírací doba: Budova radnice úterý - pátek 10 - 17 hodin, sobota 9 - 14 hodin, neděle 14 – 17. Budova jezuitského gymnázia úterý - pátek 9 - 17 hodin. 7. srpna vstup do obou budov zdarma. 

Offroadsafari www.offroadsafari.cz – Průvodce Martin Barešpořádá expedice drsným krajem povrchových dolů, výsypek a fabrik. Představí vám okouzlující Krušné hory protkané štolami, třetihorní sopky Českého středohoří, stratovulkán Doupovských hor a mezi tím Mosteckou uhelnou pánev plnou obřích povrchových dolů a chemického průmyslu. Nikde nenajdete na malé ploše tolik zcela odlišných typů krajiny. Dobrodružnou formou vás seznámí s historií, současností nejdynamičtějšího regionu Evropy. Ukáže vám to, co v turistických průvodcích nenajdete. Vizuální zážitek doplním bohatým výkladem a životními příběhy místních obyvatel. Pro první čtyři zájemce pořádá Martin Bareš 7. srpna výpravu zdarma. Objednejte se na +420605231697, nebo e-mailem martin@offroadsafri.cz. 

Krušnohorská důlní, o.p.s., Prohlídková štola Lehnschafter www.stolamikulov.cz – Organizace pracuje na průzkumu dolů Lehnschafter, Allerheiligen, Liebefrauen, Kreutz a Drei Könige již od roku 1989 a stále nejsou  zcela zdokumentovány. Koncem roku 2012 se podařilo zprovoznit štolu Lehnschafter jako štolu prohlídkovou. Na zpřístupnění dalších částí komplexu se také pracovalo a jsou  téměř připraveny ke spuštění provozu i štoly Allerheiligen a Liebefrauen . Tímto však snaha nadšenců z Krušnohorské důlní, o.p.s. nekončí, další štolou, která je na seznamu památek a která bude také zpřístupněna je štola Drei Könige. Zprovozněním všech štol vznikne v Mikulově ucelené centrum, které budete jinde jen těžce hledat. Otevírací doba Po – Pa 10 – 18 hodin, o víkendech začátky prohlídek 10, 12, 14, 16 hodin.   Přijeďte si prohlídnout, v jakých podmínkách kdysi horníci pracovali a projít si prohlídkovou štolu v pátek 7. 8. od 12 hodin pro prvních dvanáct přihlášených zdarma. Prohlídku rezervujte na hornickemuzeum@volny.cz. )