e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Festivalové léto v chrámech regionu

publikováno: 27.7.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Tomáš Kábrt

Sdílet: facebook twitter google+

Tři velmi rozmanité chrámové hudební zážitky připravil v uplynulých dnech Festival uprostřed Evropy svému publiku na severu Čech. Zdevastovaný kostel v Krupce kouzelně rozezněl snivý dechový oktet Amphion z Bazileje, chrám svatého Mikuláše v Lounech zažil očistné duchovní písně katolického chlapeckého sboru z drážďanské katedrály Svaté Trojice a teplická bazilika svatého Jana Křtitele hostila rozmarný koncert klarinetového sextetu Clarinet News z Brém.

Snění v Krupce
V brutálně poničeném interiéru kostela v Krupce působil švýcarský soubor Amphion s jemným zvukem historických dechových nástrojů jako zjevení. Pohádkové hoboje ve zdobné Cartellierově a naléhavější Beethovenově hudbě vykouzlily v potemnělé svatyni osvětlované nově restaurovanými barevnými vitrážemi a sporými svícemi mystickou atmosféru. V ní precizní soubor povznesl posluchače k až taneční euforii klasicistním sextetem s dominantními klarinety od česko-polského skladatele Franciszka Lessela, Haydnova žáka. Klarinetista Daniel Beyer, který slavil v den koncertu právě narozeniny, pojal tuto skladbu i jako skutečnou oslavu svého nástroje. Vrcholem koncertu byla opojná  finálová Partita B-dur pražského hobojisty Josefa Triebensee, v níž ve velmi utěšené souhře hudebníci rozehráli všechny zvukové barvy dechového okteta.

Lounské modlitby
Drážďanský katedrální chlapecký sbor Dresdner Kapellknaben pod velkolepou gotickou klenbou Mikulášského chrámu v Lounech vehnal posluchačům slzy do očí velmi jemným přednesem starých i moderních duchovních skladeb. Vrcholy jeho vystoupení byla fascinující provedení hluboce katarzního biblického Žalmu 130 Z hlubin k Tobě volám, známého jako De profundis v Requiem, od modernisty Josefa Ahrense, éterické Tři kusy pro hebrejský chlapecký sbor od Viktora Ullmanna z Těšína umučeného v roce 1944 v Osvětimi a  expresívně gradující modlitba Otče náš od Maxe Baumanna. Charismatický sbormistr Matthias Liebich přispěl i svými meditativními variacemi na sólové varhany.

Dostaveníčko v Teplicích
Další letní festivalový koncert v teplické bazilice měl zase zábavnou, rozmarnou náladu. Doslova i přeneseně dobře naladěný Brémský sextet Clarinet News ji navodil hned úvodními  rozkošnými skladbami velkého přítele humoru i klarinetů Wolfganga Amadea Mozarta. I chrámová hudba Bachova zněla v úpravě a podání Clarinet News lehce a vesele, stejně jako kultivovaně ironický a groteskní Petit Quatuor ("Kvartetek") modernisty Jeana Francaixe nebo rozšafné tance ze Smetanovy komické Prodané nevěsty.

Foto: Klára Kovaříková