e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ústecký psí festival podruhé

publikováno: 27.7.2010, kategorie: Sport, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

Po úspěšném prvním ročníku se i letos v Ústí nad Labem uskuteční Ústecký psí festival. V neděli 1. srpna se na fotbalovém stadionu na Klíši utkají nejlepší evropští hráči dogfrisbee, o titul Ústecký voříšek 2010 budou soutěžit kříženci a psi bez průkazu původu z celé České republiky a nově bude probíhat i soutěž o Ústeckého slalomáře 2010.

Pro diváky je připraven bohatý doprovodný program s ukázkou dalších psích sportů jako agility, flyball, canicross a dogdancing.

Dogfrisbee, sport populární od 70.let v USA si získává rychle popularitu po celé Evropě. Zjednodušeně jde o sport, ve kterém soutěžící hází svému psu disk – frisbee - a pes ho musí chytit. Existuje několik disciplín, ve kterých se soutěží o co nejdelší hod, o co nejrychleji provedené dva hody na určitou vzdálenost, apod. Královskou disciplínou je však freestyle, ve kterém psovod se psem předvádějí různé dechberoucí akrobatické figury a kombinace.

Evropa již vychovala výborné hráče, kteří jsou vyrovnanými soupeři amerických sportovců. Do Ústí zavítají opravdu ti nejlepší z nejlepších – Frank Funke z Německa (2. místo na ME 2009) a Dariusz Radomski z Polska (3. místo ME 2008). Ovšem opomenout nelze ani letošní Mistryni ČR 2010 Lucku Schönovou, která již v letošním roce oba zmíněné dokázala porazit. Chybět nebudou ani závodníci ze Slovinska, Maďarska či Rakouska.

Ústecký psí festival, který opět získal záštitu náměstkyně primátora města Ústí nad Labem paní Bc. Zuzany Kailové, však nebudou jen hvězdně obsazené závody v dogfrisbee, které jsou součástí českého poháru v dogfrisbee Purina Dog Chow DiscDog Cup 2010. Organizátoři si dali za úkol předvést široké veřejnosti pestrou škálu aktivit se psy.

Součástí Ústeckého psího festivalu bude také otevřená výstava pro všechny psy bez průkazu původu „VOŘÍŠKYÁDA 2010“. Majitelé všech psů i těch s průkazem původu budou moci představit své miláčky v soutěži o „Nejlepšího veterána“ neboli psa staršího 8 let v nejlepší kondici.

Ukázkou dalších aktivit se psy v programu bude krátký souboj dvou družstev ve flyballu, ukázková soutěž v agility a vystoupení dogdancingu neboli tance se psem v podání světové jedničky v tomto sportu Aleny Smolíkové, která v letošním roce vyhrála nejprestižnější soutěž na anglické výstavě Crufts. Chybět nebude ani soutěž pro diváky v hodu frisbee do dálky o věcné ceny. Vstup pro diváky je ZDARMA.

Fotbalový stadion na Klíši (pod plaveckou halou)

Program:

9:00 -13:00 kvalifikace soutěže v dogfrisbee
10:00-13:00 posuzování výstavy voříšků
12:00-13:00 soutěž pro diváky
13:00-14:00 ukázky psích sportů (agility, flyball, dogdancing)
                  slavnostní vyhlášení Voříškyády 2010 a nejlepšího veterána
                  Ffnále soutěže Ústecký slalomář 2010
14:30 finále dogfrisbee – top10