e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zahradu Goldmannovy vily oživí Justin Lawash s Awali

publikováno: 27.6.2017, kategorie: Hudba, autor: Mirek Koranda

Sdílet: facebook twitter google+

Chátrající Goldmannově vile, tzv. Pionýráku v Chomutově se v pátek 30. června dostane zvláštní pozornosti. Kuprospěchu, z.s. a Večery jinak na zahradu za vilou přichystaly koncert charismatického britského písničkáře Justina Lavashe a Tamary Schmidt, umělkyně sibiřsko-polského původu narozené na Ukrajině. Chybět nebude ani přednáška o vile a jejích majitelích.

Třípatrová Goldmannova vila je pozoruhodným architektonickým počinem, který se liší od obdobných staveb z počátku 20. století. Právník Richard Goldmann, jehož nejvýznamnějšími klienty byly Mannesmannovy závody a tehdejší správa města, vilu pojal nejen jako rodinné sídlo. Byl sběratelem umění a část jeho sbírky obrazových miniatur dnes patří k tomu nejcennějšímu v chomutovském muzeu.

Ředitel Oblastního muzea v Chomutově Stanislav Děd akci zahájí přednáškou o vile a rodině Goldmannových, na kterou fatálně dolehly nacistické perzekuce.

Justin Lavash ve své písničkařině kombinuje ostrovní folk s jazzem a blues. Přes zřetelný nádech syrovosti zakouřených nočních barů je jeho projev plný nebývalé virtuosity. Spolupracoval například s Michalem Horáčkem, Lenkou Dusilovou, Monikou Načevou, s klasiky českého undergroundu DG 307 či s téměř protipólem – mladou skupinou Sunflower Caravan.

V Praze založený projekt Awali Tamary Shmidt nabízí experimentální elektronickou hudbu kombinovanou se zasněným zpěvem a ambientními klavírními riffy.

"Půjde o výjimečný večer na téměř magickém místě se špičkovými muzikanty. Takový začátek prázdnin by se určitě líbil i milovníkům umění, jakými byli třeba manželé Goldmannovi," řekl k tomu Tomáš Trykar, spolupořadatel z Večerů jinak.

Akce proběhne na místech původní zahrady Goldmannovy vily, ke které je přístup z průjezdu pod Hotelem Sudety. Hotelová restaurace na místě zajistí občerstvení. Organizátoři doporučují dorazit nejpozději ve 20,00 hodin, vstupné je 70 Kč.