e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jubilejní Beethoven: Koncert pod širým nebem

publikováno: 27.5.2019, kategorie: Hudba, autor: Magdalena Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

Jedinečným symfonickým koncertem pod širým nebem se Hudební festival Ludwiga van Beethovena přehoupne ve čtvrtek 6. června do své druhé půle. Společně se Severočeskou filharmonií Teplice, která je pořadatelem festivalu, bude na nádvoří duchcovského zámku hrát známý český houslista Pavel Šporcl.

Duchcovský koncert je jediným z devatenácti koncertů letošního ročníku hudebního festivalu, který se odehraje open air. Kulisou mu bude nádvoří valdštejnského zámku v Duchcově. Severočeskou filharmonii Teplice bude dirigovat německý dirigent Cornelius Volke. Od roku 2007 do roku 2009 vedl mezinárodní orchestr mládeže Ensemble Interregio. Jako umělecký vedoucí Ensemble Deutschland 2010 vytvořil u příležitosti 20 let sjednocení Německa mimořádné sborové a symfonické koncerty v Drážďanech, Görlitz, Aachenu, Dortmundu a Brémách. Nyní je zástupcem sbormistra Saské státní opery v Drážďanech a vyučuje orchestrální dirigování na Hochschule für Musik v Drážďanech. Pravidelná spolupráce ho spojuje i s dětmi dětského sboru Státní opery Unter den Linden v Berlíně.

Sólistou večera bude český houslista Pavel Šporcl, který dorazí se svými známými modrými houslemi, postavenými Janem Špidlenem. Je nositelem významných ocenění. Koncertuje v nejrůznějších koutech světa, na pódiích proslulých koncertních síní včetně Suntory Hall v Tokiu, Alte Oper ve Frankfurtu, Walt Disney Hall v Los Angeles či

Čajkovského sálu v Moskvě. V únoru 2016 s velkým úspěchem debutoval v legendární Carnegie Hall v New Yorku. Koncerty Pavla Šporcla ve svých programech uvádějí prestižní hudební festivaly. Dosud prodal přes dvě stě tisíc alb - každé dosud vydané CD houslisty bylo oceněno Zlatou či Platinovou deskou za prodej. Rozsáhlý repertoár českého virtuosa zahrnuje přes 40 houslových koncertů, nespočet sonát, komorních a virtuózních děl. Vedle stěžejního repertoáru klasické hudby provádí i jiné hudební žánry: v roce 2012 nahrál své první pop-crossoverové album Sporcelain, jehož pražskou premiéru uvedl v netradičních prostorách Terminálu 2 Letiště Václava Ha vla. S cikánskou cimbálovou kapelou odehrál přes 250 vystoupení v mnoha zemích světa včetně Číny. Na koncertních pódiích navázal spolupráci i s dalšími umělci z jiných hudebních žánrů: s K. Gottem, E . Pilarovou, V. Dykem, E. Farnou, J. Smigmatorem, T. Černochovou, kapelami Kryštof, Olympik i Hradišťanem.

Symfonický koncert na nádvoří zámku v Duchcově se koná ve čtvrtek 6. června od 19,00 hodin. Jednotné vstupné je 100 Kč.

Celé dění Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena můžete sledovat v květnu a červnu ve Speciálu Jubilejní Beethoven. Zítra vás Speciál zavede do Litoměřic, kde se v bývalém jezuitském kostele koná koncert komorního souboru Barocco sempre giovane.