e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 29. až 31. května

publikováno: 27.5.2015, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Poslednímu květnovému víkendu samozřejmě dominují programy pro děti, které slaví svůj mezinárodní den. Mohou slavit třeba s Fíkem v Kadani, v bublinách v Klášterci, v hornickém muzeu v Kopistech, na koupališti v Lounech a Litvínově, na hradě i na zámku... a k tomu noc kostelů, noc muzeí i noc na lázeňské...

Muzejní noc před Lázeňskou
Noc v muzeu, která v Žatci a Lounech proběhla minulý pátek, se v Teplicích koná vpředvečer 861. zahájení lázeňské sezóny. Odpoledne muzeum přivítá dětské návštěvníky, až do půlnoci bude otevřeno pro dospělé. Během večer ožijí exponáty i historické postavy. Podrobnosti v článku.

Lázeňská v Teplicích
A samotné zahájení lázeňské sezóny v Teplicích vypukne druhý den, v sobotu 30. května a potrvá až do neděle. Co všechno vás čeká, kdo vystoupí, jaký doprovodný program se chystá – to se dozvíte zde

Muzejní noc

Další noc v muzeu připravuje Ústí nad Labem. V sobotu 30. května od 18,00 hodin do půlnoci vás čeká návrat Přemysla Oráče domů a příjezd legendárních postav Starých pověstí českých. Večernímu programu ještě předchází Den v muzeu, určený dětem. Pro ty jsou také připraveny hry a soutěže s tématikou Starých pověstí českých a navíc se zábavným programem ve výstavě Fenomén Merkur. Otevřeno je od 10,00 do 12,00 a poté od 13,00 do 16,00 hodin.

Fíkovy narozeniny
Čtyřicátiny letos slaví přerostlý pes Maxipes Fík a bude je jako vždy slavit v Kadani, v sobotu 30. května. Program probíhá od 13,00 hodin paralelně v AmFíku a na nábřeží Maxipsa Fíka. V AmFíku vystoupí kouzelník Pavel Kožíšek, vše o Fíkovi se dozvíte v 15,00 hodin při představení Divadla Navenek, následuje Majda z Kouzelné školky a pohádka Princ Jaromil. Od 17,00 hodin bude Fíkovo diskotéka. Na nábřeží bude připraveno množství atrakcí pro děti. Ve 21,00 hodin vychází od KD Střelnice k AmFíku lampionový průvod a po něm následuje promítání pohádek. Chybět nebude ani Mistrovství světa ve skoku pro něco – od 10,00 hodin, soutěží se například ve vodoběhu, mazlení s broučky, puzzle a nechybí vědomostní soutěž o Fíkových kamarádech a samozřejmě – skok pro něco.

Den dětí v bublině
Lázně Evženie v Klášterci nad Ohří chystají program pro děti v neděli 31. května od 13,00 hodin. Velkou atrakcí bude od dvou hodin bublinkování, poté se chystají soutěže pro předškoláky i školáky a v půl třetí pimprlové divadlo pro celou rodinu. Během odpoledne také vystoupí místní děti. Doprovodný program nabídne sokolníky, poníky s povozem, stánkový prodej, nafukovací skákadla, střelbu ze vzduchovky a další.

Hasičské soutěže
O pohár starostky města a Krušnohorskou liguse koná na fotbalovém stadionu v Klášterci nad Ohří. Nebude se ale soutěži v kopané, nýbrž v požárním útoku. Začátek v 10,00 hodin.

Zámecké zahrady
Zahrádkářský víkend na zámku a v přilehlém parku v Pillnitz u Drážďan se koná v sobotu i neděli. Otevřeno je od 10,00 do 17,00 hodin.

Víkend na Miladě
V rámci druhého ročníku akce na jezeře Milada na Ústecku se můžete v pátek a sobotu 30. a 31. května těšit na oblíbené cyklozávody, běžecký závod a spoustu doprovodného programu pro děti. Nebude chybět ani nejoblíbenější atrakce minulého ročníku - projížďky po vodě na člunech. Hlavní program probíhá po oba dny od 10,00 do 17,00 hodin na severních svazích jezera Milada, hlavní pláži, naučné stezce. Program doplní indiánská vesnička, policejní ukázky, modely letadel, exhibice sportů, paintballová střelnice, středověcí zbrojnoši a práčata, lukostřelba, jízd yna koloběžkách.

Dětský den na koupališti
V neděli 31. května bude lounské městské koupaliště opět patřit dětem, neboť se zde připravuje tradiční Dětský den. I tentokrát ho pořádá Technická správa města Loun a pro děti je připravena řada atrakcí a her. Více se dočtete v Magazínu.

Farmářský den
Soutěž v pojídání jahodových knedlíků bude jedním z bodů programu Jarních farmářských slavností, které se konají v sobotu 30. května na Prvním náměstí v Mostě. Nabídka potravin od regionálních výrobců a pěstitelů tak Mostečanům vynahradí, že z jejich města zmizely pravidelné farmářské trhy. Čtěte v článku Na farmářských slavnostech se budou pojídat knedlíky

Oslavy v muzeu
Dětský den chystají také v Podkrušnohorském technickém muzeu v Kopistech na Mostecku v prostorách bývalého dolu Julius 3. Program bude připraven od 10,00 do 14,00 hodin v neděli 31. května, děti čekají soutěže, truck trial a jízdy na mašině, vstup zdarma. Zvláštní vlak do muzea vyjíždí v 8,15 hodin z Chomutova, a z Mostu v 9,27 hodin, zpět jede ve 13,00 a 14,15 hodin.

Noc kostelů
V pátek večer se v celé zemi otevřou kostely, chrámy a modlitebny, aby v neobvyklém čase přilákaly návštěvníky. Na většině míst je navíc připraven zajímavý program. V Ústeckém kraji jich prý bude 120. Vybrali jsme pro vás pár tipů na akce v celém kraji, které najdete zde.

Výstava trofejí
Ve Středisku volného času v Mostě si můžete v sobotu a neděli 30. a 31. května prohlédnout výstavu mysliveckých trofejí spárkaté zvěře a dozvědět se zajímavé informace o práci myslivců. Přehlídka bude otevřena od 14,00 do 18,00 hodin a poté ještě 1. a 2. června od 10,00 do 12,00 hodin a od 13,00 do 18,00 hodin.

Sbírání Ivy Hüttnerové
Z časů kraje a třešní na porcelánu je podtitul krátké výstavy, která je otevřena od 29. do 31. května na zámku v Klášterci nad Ohří. Prohlédnout si na ní můžete sbírky herečky a malířky Ivy Hüttnerové.

Sraz veteránů
V Cítolibech na Lounsku se koná v sobotu 30 května sraz automotoveteránů. Dopoledne si můžete prohlédnout auta, která ve 12,00 hodin vyjíždí na spanilou jízdu na zámek Stekník. Od 14,30 do 16,00 hodin je připraven doprovodný program se soutěžemi a ukázkami military modelů. Od 18,00 hodin se koná posezení při muzice.

Dětský den na hradě
Program pro děti bude připraven 31. května na hradě Střekov v Ústí nad Labem - dětská disco a pěvecká talent show, po celý den pohádkové stanoviště, jízdy na koních, katovo řemeslo, kejklíři, zvířecí farma, historické kolotoče pro děti, skákací hrad, malování na obličej, flašinetář, spousty sladkostí a plno zábavy. V neděli bude také opožděně zahájena letošní sezona hradu Střekov s netradičními prohlídkami s Hradním pánem a Bílou paní. Nebudou opět chybět styloví řemeslníci a prodejci se zajímavým zbožím. 

Dětský den na zámku
Zámek Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku pořádá dětský den v neděli 31. května od 10,00 do 17,00 hodin. Co děti čeká? Šmolení, bublinová show, dog dancing, rytířský turnaj, medvědi a soutěže, vstupné dobrovolné.

Dětský den s filmem
Na koupališti Koldům v Litvínově začíná program v sobotu 30. května v 10,00 hodin. Do jedné hodiny odpolední budou probíhat soutěže s odměnami, poté děti uvidí ukázky výcviku psů městské policie a mohou si užít na trampolínách, zahrát si beachvolejbal a v případě dobrého počasí si užít i koupání. Od 21,30 hodin bude v letním kině promítán animovaný film Já, padouch. Vstup je zdarma.

Dostihy s dětským dnem
Na mosteckém hipodromu se v sobotu 30. května bude slavit dětský den i dostihová vítězství. Od 10,00 hodin probíhá Dětský den s Ústeckým krajem  s velkou herní stezkou, nafukovacími atrakcemi a kouzelnickým představením, soutěžit se bude o tablety. Od 13,00 hodin pak startují dostihy s hlavním podnikem dne Cenou Vršanské uhelné a také s dostihy poníků.

Řecké báje na Haunštejně
Letošním tématem dne dětí na Horním Hradě u Stráže nad Ohří v sobotu 30. května budou Staré řecké báje a pověsti. Připraveno bude 11+2 úkoly pro děti, ale do některých si jistě rádi zapojí i rodiče. Jako v předchozích letech na Vás čekají zajímavé a netradiční úkoly – překonáme vychytralou a nebezpečnou Medůzu, budeme cestovat s Héráklem, jehož kroky doprovázelo štěstí i náhoda, vytvoříme Trojského koně a cesta povede i do bájného světa, kam duše převáží bájný Cháron. Během dne bude připraven zajímavý doplňkový program ve formě vystoupení, ale také dílnička tvoření mandal z písku. Děti i dospělí se také budou moci svézt na koni. Zahájení v 10,00 hodin.

Foto: Ladislav Bába.