e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Noc kostelů již tento pátek

publikováno: 27.5.2015, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V pátek večer 29. května se v celé zemi otevřou kostely, chrámy a modlitebny, aby v neobvyklém čase přilákaly návštěvníky. Na většině míst je navíc připraven zajímavý program, prohlídky, výstavy a koncerty, někde i program pro nejmenší. Vybrali jsme pro vás pár tipů na akce v celém kraji.

Chomutovsko

Vemi zajímavý a také civilní program se chystá v modlitebně Apoštolské církve v Blatenské ulici v Chomutově, začíná již ve čtyři hodiny ekcí bezpečnosti silničního provozu pro děti a také tvořivými dílnami. Děti také čeká hledání pokladu, maminky lekce sebeobrany, pro všechny jsou připraveny prohlídky prostor, bohoslužby bez hranic v 15 minutách, projekce krátkých filmů, na zahradě bude prostor pro hraní dětí i grilování.

V kostele sv. Anny v Křimově začíná v 18,30 hodin varhanní koncert Martina Moudrého. Až do půlnoci bude  možnost prohlídky kostela, zhlédnout historické fotografie obce, podiskutovat či vyslechnout si drobnosti z historie místa. 

Od 19,30 hodin se otevře také kostel svatého Marka ve Strupčicích - Sušanech, kde budete moci pozorovat západ slunce z věže kostela. Prohlídky jsou možné do 22,00 hodin. V 18,00 hodin začíná netradiční prohlídka kostela svatého Václava ve Strupčicích, na kterou v půl deváté naváže procházka obcí.

Lounsko

Několik kostelů najednou můžete objet, pokud se v pátek vpodvečer připojíte k akci Městského informačního centra v Lounech, které pořádá výlet po kostelích Dolního Poohří. Podrobnosti v našem Speciálu Oslava řeky Ohře: Putování po kostelích

V Lounech se samozřejmě otevře chrám svatého Mikuláše, kde se deset minut před sedmou rozezní zvony a po nich trubači. Vystoupat můžet na věž a vyslechnout si koncert dětí ZUŠ Louny a Lounského chrámového sboru. Ve 23,30 hodin program v Lounech zakončí společný průvod městem se svíčkami od husitského kostela k chrámu svatého Mikuláše. Noc ve hřbitovním kostele bude věnována řeholním řádům - připravena je výstava a od 18,30 hodin i přednáška.

Výjimečná příležitost se naskytne ve Vroutku, kde se otevře jedna z nejstarších památek - kostel svatého Jakuba Většího - od šesti do deseti hodin., připraveny jsou komentované prohlídky i hudební vystoupení.

Klášter v Dolním Ročově, který si letos připomíná 640 let od položení základního kamene, se otevře v 17,00 hodin varhanním koncertem, komentovaná prohlídka začíná o půl hodiny později. 

Kadaňsko

Na páteční noci v Kadani se podílí jednak Římskokatolická farnost a jednak sbor Církve československé husitské, jejichž program proběhne na rozdíl od minulých let paralelně. Od 19,00 hodin začíná program v kostele sv. Petra a Pavla v Jungmannově ulici, kde mohou návštěvníci slyšet a vidět pořady o vývoji křesťanství a jeho současném významu i o dějinách této církve. Ve farním kostele Povýšení sv. Kříže na náměstí zanč vyzvánění o půl osmé večerní. Tamní duchovní program připomene svatodušní téma. Před 21. hodinou se zájemci budou moci přesunout do kostela sv. Rodiny při alžbětinském klášteře, kde bude večer pokračovat přednáškou o klášterních zahradách.

Mostecko

Litvínovský kostel sv. Michaela archanděla se otevře v osm hodin při varhanním koncertu, až do 23,00 hodin je možná prohlídka kostela včetně kaple bratrství a výstavy liturgických nádob a rouch. Otevřena bude také modlitebna Církve československé husitské od 19,30 do 21,15 hodin.

Teplicko 

V Teplicích bude v pátek večer, tedy vpředvečer zahájení lázeňské sezóny, otevřena všechny kostely. Naříklad v kostele sv. Jana Křtitele budou připraveny prohlídky s průvodcem i koncert Brixiho komorního souboru (od 20,00 hodin) či Collegium Hortensis (od 21,00 hodin). Pokud stihnete obrazit večer aspoň šest kostelů a získáte razítka, můžete se zúčastnit tomboly, která se losuje v kostele svatého Bartoloměje v půl dvanácté. Zde je od 18,00 do 23,00 hodin připravena expozice vězeňské kaple. V deset večer můžete navštívit kostel Povýšení sv. Kříže na Zámeckém náměstí, kde vás čeká procházka kostelní tmou za zvuků pravoslavných zpěvů.

Koncert Panny Marie Dubí - 18,00 hodn - přednáška Hledáme smysl života kardinála Miloslava Vlka, 19,30 hodin koncert Severočeské filharmonie Teplice, 21,00 hodin - historie kostela, prohlídka kostela a krypty, 22,00 hodin - meditace s požehnáním.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie, cisterciácký klášter Osek - 18,00 hodin - vyzvánění zvonů, přivítání, 19,00 hodin - koncert sólového pěveckého sboru ZUŠ Teplice, 19,45 hodin - noční klášter - netradiční prohlídka, 21,45 hodin - tichý klášter - ztišení, osobní modlitba, zakončení písní Salve Regina.

O tom, co se bude dít v Bílině, která se k Noci kostelů připojí poprvé, se můžete dočíst v tomto článku

Akce můžete vyhledávat podle jednotlivých kostelů na webu http://www.nockostelu.cz/.

Podbořansko

V Kapli sv. Vavřince v Petrohradě v pátek od 20,00 hodin koncertuje známý zpěvák, kytarista a bubeník skupiny Katapult - Michal Šindelář.