e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 29. dubna až 1. května

publikováno: 27.4.2016, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

První májový víkend je co slavit. Než v sobotu upálíte čarodějnice, můžete vyrazit na zámek Červený hrádek zahájit kulturní sezónu, v Lounech se trochu proběhnout, večer vystoupat na věž v Kadani a oslavit výročí Schillerovy rozhledny. V neděli vás čekají slavnosti v Litvínově (na fotce) a Radonicích, běh okolo náměstí v Mostě, duatlon v Žatci, prvomájový průvod v Kryrech...

Zahájení kulturní sezóny
Na zámku Červený Hrádek u Jirkova odstartuje turistická sezóna v sobotu 30. dubna odpoledne. Ve 13,00 hodin vystoupí folklórní soubor Skejušan a po něm Big band Zdeňka Tölgla. Od 16,00 hodin zahraje Divadlo Kapsa Andělská Hora dětem pohádku Nešťastný šafářův dvoreček. Od 17,00 hodin vystoupí Pavlína Jíšová (na tento koncert je vstup 100 Kč, ostatní zdarma). Během dne vás čekají ukázky řemesel, prodejní stánky, workshop pro děti a občerstvení.

Sezóna památek

A v Jirkově začne i turistická sezóna na památkách. V neděli 1. května se opět otvírají brány Jirkovských historických sklepů a Městské věže. Ve věži bude jako každý rok zpřístupněno Muzeum Jirků, které tradičně nabídne nové zajímavé exponáty věnované slavnými nositeli jména Jiří.

Valdštejnské slavnosti
Litvínov o víkendu opět přivítá hraběcí rodinu. V sobotu 30. dubna začne program  slavností studentským majálesem a v neděli 1. května bude pokračovat na zámku a v parku historickými slavnostmi. Ve Voigtových sadech bude rytířský turnaj a den završí odpolední vystoupení kapely Supergroup.cz. Podrobný program v článku Na Valdštejnských slavnostech v Litvínově zahraje Supergroup.cz.

Radonické májové slavnosti
Dalšími velkými slavnostmi jsou Radonické májové slavnosti, které se konají v Radonicích na Kadaňsku v neděli 1. května od 10,00 hodin. Během dne vás na náměstí čeká indiánská show, živí medvědi, trial show, vystoupení Železného Zekona či country zpěváka Tomáše Linky a revival Wanastowi Vjecy. V kulturním domě si děti mohou vyzkoušet atrakce z iQLandie v Liberci a podívat se na výstavy o Radonicích a Doupovské dráze. Na hřišti si můžete vyzkoušet třeba let vrtulníkem, střelbu či jízdu na koních a čtyřkolkách. K vidění bude i současná a historická policejní technika, indiánská vesnička, letecké modely. Do Radonic bude po celý den jezdit vlak po Doupovské dráze z Kadaně. Podrobný program u pořadatele, sdružení Naše Radonicko

Spartan games
Ve sportovním areálu Strupčice bude mít možnost si 30. dubna vyzkoušet jeden z nejprestižnějších překážkových závodů na světě. Hlavní výhrou je startovné na závodu Spartan Race, přihlašovat se můžete ve sportovní hale. Připraeny budou kategorie pro děti od 4 let i pro dospělé. Začátek ve 13,00 hodin.

Expedice za lanovkou
Historicky první expedici po trase lanovky, která dopravovala materiál od Moldavské horské dráhy k budované přehradě Fláje, můžete projít v sobotu 30. dubna. Akci pořádají Krušnohorské noviny s partnery a jejich cílem je vytyčení nové turistické stezky. Sraz je v 10,00 hodin na autobusovém nádraží v Litvínově, odkud odjíždí pět minut po desáté autobus na Český Jiřetín. Komentovaná expedice bude začínat u domku hrázného na Flájích v 10,45. Čeká vás 12 km pěšky krušnohorskou krajinou se zastávkou v bývalých Flájích u původních základů kostela. V 16,00 hodin dojde k slavnostnímu odhalení informační tabule na nádraží v Moldavě, odkud vás odveze po šesté hodiny vlak zpět. Mezitím si můžete opéct buřty.

Výročí zámku Jezeří
Jaké Fénix z popela zní podtitul oslavy dvacetiletého výročí zpřístupnění zámku Jezeří na Litvínovsku. Program začíná 30. dubna v 18,00 hodina a čeká vás výstava a speciální projekce, koncert chystá skupina Carpatia Castle. Vstupné 150 Kč, děti 50 Kč.

Oslava Májky
V neděli 1. května ozdobí dětští hasiči na náměstí Republiky v Duchcově májku. Zdobení doprovodí program s vystoupením kapely Pouličníci, Pichalovanky a duchcovských mažoretek, svou techniku a umění předvedou hasiči. Program začíná ve 14,00 hodin a doplní ho pouliční kejklíř a stánky s občerstvením.

Stavění májky a majáles
V pátek dopoledne 29. dubna vyjde do ulic Klášterce nad Ohří průvod masek z místního gymnázia a střední odborné školy a v 15,00 hodin bude vztyčena májka na náměstí v Klášterc nad Ohří Hudební doprovod v podání Veselé krušnohorské muziky, program doplní krátkým vystoupením studenti.

Výstup na věž
Poprvé v této sezóně budete mít možnost zdarma vystoupat na Radniční věž v Kadani. A nebude to jen tak nějaký výstup. Koná se jen jednou za rok a je speciální tím, že můžete vidět Kadaň zahalenou v nočním plášti. Koná se v sobotu 30. dubna od 20,00 hodin, prohlídka je bez průvodce.

Fenomén e-sport
Víte, že existuje také e-sport? Že mu propadá čím dál víc lidí? A že se v něm točí miliony? S fenoménem soutěžního hraní počítačových her se můžete seznámit ve Staré papírně, pobočce žateckého muzea. V pátek 29. dubna se tam bude promítat film Free to Play, který zachycuje příběhy tří profesionálních hráčů, kteří se utkali na prvním ročníku turnaje o jeden milion dolarů. Před filmem, od 16,00 hodin začíná krátká přednáška Jakuba Jandíka, aktivního hráče na české scéně, který zájemcům elektronický sport představí. 

Hopman Duatlon
Kdo dává přednost opravdovému sportu, neměl by chybět v neděli 1. května v Žatci, kde se poběží duatlon – tedy kombinace běhu a jízdy na kole. Připraveny budou různě náročné tratě pro děti i dospělé. Start a cíl bude na fotbalovém hřišti za lávkou přes řeku Ohře u koupaliště. Prezentace závodníků je od 9,30 do 1,45 hodin, první kategorie startují od 11,00 hodin. Přihlášky on-line se přijímají do 29. dubna na www.hopmantriatlon.cz.

Běh okolo náměstí
Další sportovní příležitostí bude Běh okolo Prvního náměstí v Mostě, který startuje 1. května v 15,00 hodin. Běh je určen pro všechny, kteří mají chuť si zaběhat okolo 1. náměstí. První tři v každé kategorii obdrží diplom, medaili a drobnou odměnu. Startovné 20 Kč.

Lounský memoriál
A běh do třetice. Největší běžecký sportovní podnik víkendu se koná v Lounech, kde opravdu může závodit a bavit se každý. Podrobnosti o Memoriálu Karla Raise, který se v sobotu 30. dubna koná společně s dalšími závody v areálu Masarykových sadů se dočtete v článku Příští sobota bude v Lounech patřit běhu

Závody horských kol
Další závody pro cyklisty se jedou v neděli 1. května na Resslu v Mostě a jsou určeny pro závodníky v cross country. Připraveny budou trasy pro děti i dospělé, první starty jsou v 10,00 hodin v areálu koupaliště pod Resslem. Podrobnosti v tomto článku.

Tváří v tvář umění
Také si určitě kolikrát říkáte: "Tohle je jako umění? To by zvládlo i moje dítě." V neděli 1. května od 14,00 hodin v Galerie Josefa Lieslera v Kadani máte jedinečnou možnost zeptat se na vše, co vás zajímá ohledně současného výtvarného umění! Zároveň si budeme povídat o výstavě s názvem S hlavou vztyčenou, která touto besedou skončí. Provádět vás bude kurátorka MgA. Adéla Machová. 

Vernisáž U Plazíka
Naopak začátek výstavy je naplánován v Galerii U Plazíka v Peruci. V sobotu 30. dubna bude slavnostní vernisáž druhé letošní výstavy fotografií. Po domácí začínající fotografce Vendule Zrůstové se tentokrát představí Stanislav Kožený s výstavou fotografií Peruc a krajina Středohoří.  Více o autorovi se dočtete v článku

Svátek dobré nálady
Velké oslavy Prvního máje se tradičně konají v Kryrech na Podbořansku. Letos se k nim navíc připojí v sobotu 30. dubna oslava 110 let Schillerovy rozhledny. Chybět nebudou ani rockové čarodějnice, světelná show a v neděli prvomájový průvod. Celý program najdete zde

Romantický májový víkend
Navštivte v májových dnech romanticky vyzdobené interiéry zámku Stekník na Žatecku. V sobotu a neděli 30. dubna  a 1. května si můžete připomenout příběh hraběte Jana Františka, který pro svou budoucí ženu hraběnku Marii Francizcu z Hohenembs nechal velkolepě upravit své sídlo a založil při zámku barokní terasovitou zahradu. Prohlídku lze spojit s procházkou v kvetoucí zahradě. Můžete využít některý z rozkvetlých stromů k polibku nebo si udělat v zahradě piknik (nebude-li ovšem sněžit!) Pro děti bude připraven doprovodný program v podobě malování motivů zámku nebo zvířátek.  Otevřeno je od 10,00 do 16,30 hodin.

Čarodějnice
Hlavním programem tohoto víkendu samozřejmě bude pálení čarodějnic, které připadá na sobotu. Připravili jsme pro vás samostatný přehled zajímavých akcí, které najdete v dnešním Magazínu. Nejsou to ale jen čarodějnice – s přelomem dubna a května je spojena celá řada tajemných svátků

Foto: Město Litvínov.