e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kam za čarodějnicemi?

publikováno: 27.4.2016, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Přestože je přelom dubna a května plný mnoha různých svátků a oslav, o kterých jsme psali včera, nejoblíbenější z nich je pálení čarodějnic. Letos připadá na sobotu, takže si můžete užít víkend plný zábavy. Kam vyrazit na čarodějnice? Nabízíme dvě desítky tipů...

Bílina

V Bílině pořádá pálení zdejší fotbalový klub na svém hřišti, a to od 15,00 hodin. Program pro děti doplní řádění v pěně a vyhlášení nejhezčí čarodějnice. V 18,00 hodin dojde na zapálení vatry a poté vystoupí skupina Exit.

Dubí

V sobotu v 16,30 hodin vyrazí ze Školního náměstí od místního kulturáku průvod čarodějnic pod vedením Divala v Pytli Petra Stolaře. Program pak bude pokračovat ve sportovním areálu Dubí - Bystřici od 17,00 hodin. Vystoupí kapela Kliďánko, šermířská skupina, dále bude ohnivá show, soutěže pro děti. Vstup volný.

Duchcov

Program se koná v sobotu na zahradě Domu dětí a mládeže od 15,00 do 17,00 hodin. Pro děti připraveny hry a soutěže, samozřejmě bude prostor na opékání buřtů, vstupné 20 Kč.

Házmburk

Skvělým tipem na výlet je pálení čarodějnic na hradě Házmburk na Litoměřicku, které se koná v sobotu od 16,00 hodin a hrad bude otevřen až do půlnoci.

Jirkov

Tradiční akce DDM Paraplíčka v Jirkově se koná zahradě Domu dětí v sobotu od 16,00 hodin.

Krupka

Kulturní zařízení města Krupka pořádá Velké zábavné odpoledne, které spojuje sport i tradici pálení čarodějnic. Vypukne na Městském stadionu v Krupce v sobotu 30. dubna. V 11,00 hodin bude slavnostním výkopem zahájen očekávaný Srandamač, fotbalové utkání místních borců s týmem herců a zpěváků, kteří od 13,00 do 16,00 hodin také zazpívají. A hned po vystoupení hvězd začíná celoměstský slet čarodějnic. Navlékněte kostýmy, každá maska obdrží buřta zdarma, chybět nebudou soutěže o sladké ceny, pouťové atrakce a stánky.

Čarodějnický mejdan chystá také restaurace Pod hradem Kyšperkem v Krupce na nádraží Unčín. Od 15,00 hodin bude zábavný program pro děti, od 18,00 hodin hraje kapela Last rebel, vstupné dobrovolné.

Louny

V Lounech změnili čarodějnice za keltský svátek Beltane (více se dočtete o různých svátcích přelomu dubna a května zde). Slavit se bude v restauraci Černý kůň v sobotu 30. dubna od 18,00 hodin a hrát bude kapela Paralet.

Čarodějnice mají v Lounech celkem klasický slet na dvorku Městské knihovny na náměstí (u kulatého kamene). Slet začíná v 16,00 hodin.

Další příležitostí bude pálení na letním cvičišti pod sportovní halou, a to od 14,00 hodin. Kromě reje čarodějnic si můžete prohlédnout místní minipovovar, uvidíte ohnivou show, zásah hasičů, historický šerm, ukázky modelářů. Hrát budou kapely A Bag of Potatoes Tři sestry banditos.

Meziboří

Pálení čarodějnic, spojené se stavěním máje v Meziboří vypukne ve 14,45 hodin, kdy před Městským úřadem začne program s DanceMission. V 16,00 hodin vyjde průvod s májkou od požární zbrojnice, vystoupí mažoretky a roztleskávačky a v 17,00 hodin Pichlovanka. Chybět nebudou stánky, vatra a na ukázku hasičská auta.

Most

Děti i jejich rodiče jsou očekáváni v sobotu od 15,00 hodin v zahradě SVČ v Mostě. Děti čeká čarodějnická stezka s úkoly, diskotéka, jízda na koních, vystoupení zájmových kroužků a samozřejmě upálení čarodějnice a buřtů. Vstup je 10 Kč.

Další pálení vypukne od 15,00 hodin na hřišti pod Resslem (ulice Slovanská, za garážemi. Nejprve je na programu zdobení a vztyčení májky, poté volba miss čarodějnice a soutěže a zapálení vatry. Vstupné dobrovolné.

Petrohrad

Obec Petrohrad pořádá Petrohradské čarodějnice. Slet se koná 30. dubna za hřištěm TJ Sokol Petrohrad na rozcestí u křížku od 15,00 hodin. Pro děti a rodiče je připravena zábavná stezka plná čarodějnických dobrot a závěr na dětském hřišti na návsi v Petrohradě s opékáním buřtů.

Postoloprty

V sobotu 16,45 hodin startuje od vlakového nádraží v Postoloprtech průvod masek, který dojde na zámeckou zahradu, kde bude pokračovat program. Připraveny jsou hry a soutěže (DS Klouzák), pohádka (Divadýlko z pytlíčku), diskotéka (manželé Klöpschovi) a opékání na ohni v zámecké zahradě. Vstupné 20 Kč, maskované děti z průvodu zdarma.

Žatec

Čarodějnický rej se letos přesouvá do areálu letního kina. Začátek je ale na náměstí Svobody v sobotu v 16,30 hodin, odtud vyjde průvod čarodějnic (v čele s mažoretkami) od radnice k areálu Letního kina. Tam bude od 17,30 hodin na programu volba miss čarodějnice 2016, rej čarodějnic, soutěže pro děti, projížďky na koních a samozřejmě zapálení hranice a upálení čarodějnice (Pod stadiónem Mládí u Jídelny ZŠ Komenského alej). Hrát bude skupina Golf, pro děti budou připraveny atrakce, představí se hasiči, záchranáři a zájmové oddíly, dohlížet bude Katovská pořádková služba. Vstup je zdarma.

Klášterec nad Ohří

Velká Filipojakubská noc vypukne v sobotu 30. dubna v 16,00 hodin v letním kině v Klášterci nad Ohří. Program začne čarodějnickou show divadla Hnedle vedle, v pět hodin dojde na spálení čarodějnice a vyhodnocení nejhezčí vyrobené čarodějnice a poté i masky. Od 18,30 hodin hraje skupina Zfleku. Program končí v devět hodin. Od 16,30 do 19,00 hodin budou probíhat soutěže pro děti v režii DDM Volňásek. Dále budou připraveny stánky s občerstvením, malování na obličej, barvení vlasů, skákací hrad, cukrová vata, heň k opékání špekáčků. Vstupné 30 Kč

Chomutov

Pálení čarodějnic plánuje skanzen Stará Ves chomutovského zooparku. Sraz je 30. dubna v 15,00 hodin. Nejprve dojde na zdobení a stavění májky, poté vás čekají čarodějnické soutěže, volba miss, čarodějnická pohádka divadla Uličník, stylové občerstvení a samozřejmě oheň... na čarodějnice i špekáčky. Vstup je možný od restaurace U Pratura s platnou vstupenkou do zooparku (dospělí 75 Kč, děti 45 Kč).

Slavětín

Vesnickou atmosféru nabídne pálení čarodějnic v Agropenzionu Hájenka ve Slavětíně na Lounsku. Zdejší farma pořádá pálení ve spolupráci s místním Sokolem od 17,00 hodin. Vstup je zdarma, pro děti budou připravené soutěže a opékání buřtíků, večer hraje DJ Rikki.

Jáchymov

V areálu na Šlikovce můžete oslavit čarodějnice s hasiči v Jáchymově, začátek je v 18,00 hodin. Točit se bude jáchymovské pětistovkové pivo, čarodějnický podvečer pro děti, vyhlášení nejhezčí čarodějnice.

Seiffen

Také v Německu dodržují tradici pálení čarodějnic. Podívat se na to můžete v Seiffenu na Radničním náměstí od 19,00 hodin do půlnoci. Můžete se těšit na májku postavenou na náměstí, průvod hasičského sboru, tance, jídlo, pití a hlavně skvělou zábavu.

 Foto: Zámek Benešov nad Ploučnicí.