e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na oslavy konce války v Mostě přiletí i Gripeny

publikováno: 27.4.2015, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Velkolepou podívanou s bojovými ukázkami, autentickou vojenskou technikou a přeletem stíhaček slibují pořadatelé vzpomínky na 70 let od ukončení druhé světové války v Mostě. Program bude probíhat 2. května po celý den v prostoru mezi přesunutým děkanským kostelem a Mosteckým jezerem. Konec války připomene i výstava v muzeu, která se otevírá ve středu.

Areál se otevírá v 9,00 hodin a program začne o hodinu později. V 10,30 hodin je naplánován přelet bojových letounů Jas-39 Gripen české armády. V jednu hodinu odpoledne uvidí návštěvníci ukázku bojového střetu Wehrmachtu, SS a Rudé armády, který vyvrcholí ústupem německých vojsk. Během dne bude k vidění autentická válečná technika a tábory jednotlivých armád - americké, sovětské i německé včetně vybavení denní potřeby používaného vojáky. Příznivci historie si mohou nakoupit v prodejních stáncích s modely a replikami předmětů s vojenskou tematikou.

Od středy 29. dubna až do konce roku přiblíží závěr války na Mostecku výstava v Oblastním muzeu v Mostě. Výstava představí řadu unikátních válečných artefaktů, jedinečné fotografie a rukopisy, mnohé z nich vůbec poprvé, a to v doposud nevídaném rozsahu. V souvislosti s výstavou proběhne přednáškový cyklus Mostecko 1918 –1948 v podání Ing. Miloslava Hrabáka, pamětníka a autora historických publikací, a to v termínech: 5. 12., 19. a 26. května a 2. a 9. června vždy od 17,00 hodin v Oblastním muzeu.

V sobotu 2. května bude muzeum mimořádně otevřeno již od 8,00 do 18,00 hodin.