e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Velikonoce ve Staré papírně

publikováno: 27.3.2023, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci pořádá dvě velikonoční akce ve své pobočce Stará papírna v ulici Volyňských Čechů 733. Jarmark i tvoření budou probíhat souběžně od středy 29. března do soboty 1. dubna.

„Ve velkém sále v prvním patře papíren připravujeme ukázky zdobení kraslic a pletení pomlázek. Ve středu a ve čtvrtek bude zdobit kraslice bavlnkami Daniela Třasáková, voskový reliéf a madeirovou techniku předvede Alena Mrázková. Skleněná vajíčka pak budeme plnit barevnými peříčky anebo je budeme malovat akrylovými barvami. V pátek a v sobotu ukáže zdobení kraslic rokajlovými korálky Martina Jůnová, její manžel Daniel Jůna povede tvořivé dílničky navlékání korálků na paměťový drátek. Kromě zdobení kraslic bavlnkami a plnění skleněných vajec peříčky ještě přibude pletení pomlázek, které si vyrobíte pod vedením Jiřího Mana," pozvala za muzeum Jitka Krouzová. Vstupné na každý den je 65 Kč a otevřeno bude od 10,00 do 17,00 hodin.

V dolní části budovy Staré papírny bude probíhat již tradiční Velikonoční jarmark, na němž budou v prodeji velikonoční perníčky, košíčky, dekorace do bytu, keramika, koření a mnoho dalšího. Rozhodně se máte na co těšit. Vstupné na jarmark dobrovolné.

Navštívit můžete i velikonoční výstavu na hlavní budově muzea nazvanou Kam utekl beránek? „Výstava přiblíží tradice, zvyky a oslavy velikonočních svátků nejen u nás v Čechách, ale i za hranicemi v různých státech, např. v Austrálii, Bulharsku, na Ukrajině, Německu, Španělsku, Finsku, Švédsku, Řecku, Slovensku atd. Poprvé bude vystavena sbírka zahraničních pohlednic ze sbírky našeho muzea a uvidíte nové přírůstky kraslic," doplnila Jitka Krouzová. Výstava potrvá do 16. dubna.