e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 29. až 31. března

publikováno: 27.3.2019, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední březnový víkend se rozbíhá turistická sezóna na hradech a zámcích a taky vás pozveme na zahájení sezóny v železničním muzeu či na Švestkové dráze. Přidáme i pár hudebních tipů.

Otevřené zámky
Poprvé po zimní přestávce můžete vyrazit na státní zámky a hrady. Kdy mají otevřeno a co nového pro vás chystají na tuto sezónu se dozvíte v článku

Švestková dráha
Turistickou sezónu zahájí také Švestková dráha z Mostu do Lovosic a zpět. První vlak vyjede na turistickou jízdu v sobotu 30. března v 8,00 hodin z Mostu, a to mimořádný parní vlak se čtyřmi historickými vozy. Jízdné pro jeden směr: dospělí 90 Kč, děti 6–15 let 40 Kč, prodej jízdenek pouze ve vlaku. Zajištěn je prodej občerstvení, doprovodný hudební program a prohlídky parní lokomotivy. Jízdní řád parního a také pravidelných vlaků najdete zde: www.azd.cz/cs/linka-t4.

Sezóna na železnici
Pokud vás láká železnice, máme pro vás ještě jeden tip. Svou sezónu zahajuje také Železniční muzeum ve Zlonicích u Slaného. V sobotu 30. března vás čekají prohlídky expozic muzea, výstava historických automobilů a jízdy průmyslové malodráhy. Slavnostní zahájení letošní sezóny doplní tradiční výstava autoveteránů zapůjčených sběrateli ze Zlonic a blízkého okolí. Do Zlonic se můžete vypravit historickým vlakem z Loun, který odjíždí v 9,35 hodin, zpět se vrací v 17,19 hodin. Historický motorový vůz bude spojovat také Slaný a Zlonice, ve 13,55 vyjíždí vlak z Kralup nad Vltavou.

Otevření depozitáře
A železnice potřetí. V Chomutově zahájí v sobotu 30. března novou sezónu Železniční depozitář Národního technického muzea. Najdete ho nedaleko Globusu a otevřen bude až do podziumu. Více o něm se dozvíte zde

Vítání jara
Vyhnat zimu z Krušných hor můžete na Horním Hradě u Stráže nad Ohří. Vítání jara se zdobením Morany a pouštěním potokem začíná v 11,00 hodin. Program doplní hudba, jarní dobrodružná hra na hradě a dětská divadelní představení. Chybět nebudou tvořivé dílny. Program končí v 17,00 hodin.

Velikonoční výstava
Naladit se na nadcházející velikonoční svátky můžete už tuto neděli, kdy v kině Lípa pořádá Dámský klub z Duchcova výstavu velikonočních a jarních dekorací. Otevřena bude od 14,00 do 18,00 hodin.

Muzeum veteránů
Letní sezónu startuje též muzeum veteránů v Litvínově u nádraží. Otevře se návštěvníkům v sobotu 30. března v 10,00 hodin a představí novou venkovní expozici.

Oslava v rokáči
Mostecký Rokáč na Vinohradech slaví druhé narozeniny svého obnoveného provozu. Gratulovat přijdou kapely Cumbal z Mostu a hosté Idio & Idio z Ústí nad Labem. Začátek v osm hodin v pátek 29. března.

Hudební víkend v Chomutově
V pátek 29. března koncertuje v Jacques Café v Chomutově (Puchmayerova 118/9) populární Ivan Hlas se svým Triem spolu s Norbi Kovácsem a Olinem Nejezchlebou, začátek v 19,00 hodin. V sobotu pak můžete vyrazit přivítat jaro a novou koncertní sezónu s Madrigalem. Jarní koncert se koná od 18,00 hodin v kostele sv. Ignáce na náměstí 1. máje.

Foto: AŽD Praha.