e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Historické osmičky: Radnice v Lounech oslaví 130. narozeniny

publikováno: 27.3.2018, kategorie: Památky, autor: Blanka Tomášková

Sdílet: facebook twitter google+

V neděli 1. dubna 2018 uplyne 130 let od slavnostního otevření radnice v Lounech. Pokud se chcete dozvědět o historii radnice více, vyjdete se v sobotu 31. března od 14,30 hodin na komentovanou prohlídku budovy s PhDr. Janem Marešem. V infocentru, kde začíná, bude k dispozici i nová brožura o budově radnice.

„Skorem celých dlouhých 500 let stála radnice lounská na jednom a téměř tom samém místě a teprve nyní vyhledáno pro ní místo nové. Nová radnice, jak všeobecně známo, postavena jest na místě domu „u tří lip“, jenž mezi starožitnými památkami lounskými přední zaujímal místo.“ (Lučan 31.3.1888)

Radnice, o jejíž výstavbě bylo rozhodnuto již roku 1884, je vyprojektována architektem Saturninem Hellerem, který bohužel svoje dílo hotové nikdy neviděl, zemřel v 18. září 1884 a jeho nedokončený projekt přebírá architekt Rudolf Koukola. 

Stavba budovy probíhala v několika fázích. První bylo postaveno pouze pravé křídlo se 4 sochami ve 2. patře a s věží v levé části (dnes centrální část budovy). V roce 1886 se právovárečníci rozhodli, že si vedle budoucí radnice vystaví honosnou restauraci. Po delších jednáních s představiteli města, začali stavět ve stejném stylu, stejně jako byla navržena budova radnice (dnes levá část budovy). Vše mělo působit jako homogenní a honosný celek.

Budova byla vyprojektována v novodobém slohu tzv. české renesance, který se vyznačoval bohatou sgrafitovou výzdobou. Nad portálem byl do kamene vytesán nápis: „Otcův řeč i kraj, Čechu stále haj!“ a nad ním znak českého království. Budova radnice byla své doby druhou nejvyšší budovou ve městě a její cena se vyšplhala na neuvěřitelných 75.000 zlatých. Budova sloužila nejen pro správu města, ale i jako bankovní dům Spořitelny, policejní stanice a vězení, budova okresního zastupitelstva, restaurace a zároveň skýtala prostory pro muzejní sbírky a archiv.