e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Febiofest přijíždí do Chomutova

publikováno: 27.3.2018, kategorie: Divadlo a film, autor: Pavlína Skopová

Sdílet: facebook twitter google+

Po úspěšné pražské části festivalu vyráží Febiofest do regionů a po Českých Budějovicích, Hradci Králové a Plzni je další zastávkou Chomutov. Diváci si tak mohou už od čtvrtka 29. března v místním kině Svět užít výběr snímků z programové nabídky festivalu.

Ve čtvrtek 29. března v 18,00 hodin proběhne zahájení Regionálních ozvěn Febiofestu projekcí filmu Souboj pohlaví režisérů Valerie Faris a Jonathana Daytona, který Febiofest ve spolupráci s Bontonfilmem uvádí 5. dubna do distribuce. Snímek zachycuje jedno z nejznámějších utkání tenisové historie, kdy se v roce 1973 tehdejší světová jednička a vítězka řady grandslamů Billie Jean King postavila na kurtu proti pětapadesátiletému tenisovému veteránovi Bobbu Riggsovi.

Ve 20,30 hodin se pak diváci mohou těšit na zajímavý film ze sekce Central Park - Nico, 1988 režisérky Susanny Nicchiarelli. Životopisná road movie je věnována posledním letům života Nico, zpěvačky skupiny Velvet Underground a múzy Andyho Warhola. Příběh sleduje poslední turné Nico v 80. letech a její znovuzrození jako umělkyně, matky a ženy.

V pátek 30. března je v 15,00 hodin na programu Neuvěřitelný příběh o obrovské hrušce, kde za režií stojí trio Jørgen Lerdam, Philip Einstein Lipski a Amalie Næsby Fick.  Rodinný animovaný film ze sekce Generace vypráví o nebezpečné cestě dvou kamarádů, které čeká dobrodružství i velké objevy.

V 17,00 hodin na něj naváže nový český film o přírodě Planeta Česko režiséra Mariána Poláka. Dokumentární snímek světového formátu objevuje nevšední detaily přírody „za humny“ a komentář k němu namluvil herec Kryštof Hádek.

V 19,00 hodin si diváci budou moci užít snímek Dej mi své jméno ze sekce Queer Now režiséra Luca Guadagnina. Příběh vypráví o osudovém setkání mladého Elia s kolegou jeho otce Oliverem v Itálii 80. let. Film získal již mnoho ocenění na světových festivalech včetně Oscara za adaptovaný scénář.

Foto: Z filmu Nico, 1988, Febiofest.