e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Mostecká knihovna vystaví ztracené ilustrace ke knize Jamese Joyce

publikováno: 27.3.2017, kategorie: Výstavy, autor: Tomáš Ondrášek/redakce

Sdílet: facebook twitter google+

V mostecké výstavní síni Zlatá trojka se po 65 let poprvé veřejnosti představí cyklus kreseb Odysseus, kterým v roce 1952 Kamil Lhoták ilustroval stejnojmennou knihu Jamese Joyce. Stalinská doba ale publikování zakázala, obrazy nebyly nikdy vystaveny a byly považovány za ztracené. Tajemství kreseb můžete odhalit v úterý 4. dubna.

Teprve nedávno nalezená kolekce kreseb z vrcholného tvůrčího období Kamila Lhotáka bude v mostecké výstavní síni Zlatá trojka veřejnosti zpřístupněna poprvé ve světové premiéře - 65 let od doby vzniku a 27 let po malířově smrti. Po ukončení výstavy v Mostě bude soubor vystaven v brazilském Sao Paulu. Vernisáž začíná v úterý 4. dubna v 17,00 hodin a zahájí se zúčastní malířův syn Kamil Lhoták mladší a básník Karel Sýs. Pořadatelé z městské knihovny chystají i stylové občerstvení. Výstava bude k vidění do 6. května a podívat se na ni můžete v běžné otevírací době knihovny zdarma - tedy v pondělí, úterý, čtvrtek a pátek od 10,00 do 18,00 hodin a v sobotu od 9,00 do 12,00 hodin.

Tento Lhotákův Odysseus není ilustrací celé sedmisetstránkové Joycovy knihy, ale jen parafrází nedlouhého fragmentu, kde pan Bloom, hrdina naruby, cestovatel na vlnách svého podvědomí, si na večerní procházce po dublinské pláži všimne sotva dospělé dívky s hustými tmavohnědými vlasy, v týle staženými modrou mašlí. Dívka je nabita erotickými představami, čerstvě probuzenou ženskou tělesností. V atmosféře úplňku, ve světlech majáku, se nechá jinak skeptický pan Bloom vydráždit malou Gerty k nevídanému vzepětí touhy. Neunikne mu, že je chromá, při chůzi lehce napadá na jednu nohu, ovšem uvědomí si, že se mu to líbí.

Joyceův text byl pro Kamila Lhotáka jako stvořený – pláž, děti hrající si s míčem, sebevědomá chromá krasavice, Bloomova zběsilá jízda na kole s rozpřaženýma rukama a puštěnými řídítky, měsíčná noc, reálie irského města na samém sklonku belle epoque, kdy panují šněrovačky a korzety. Lhoták převádí Joyceův psychoanalytický způsob vyjadřování, nekonečný tok asociací a podprahových vjemů, do obdobně dynamického sledu obrázků, jež na sebe přímo nenavazují, ale přesto jsou spojeny prožitkem nevysloveného chtíče i něhy, vtělené do každého předmětu hmotné skutečnosti.

Kamil Lhoták (1912 – 1990) byl malíř, grafik a ilustrátor a jeden ze zakládajících členů Skupiny 42.

Současně bude ve Velké výstavní síni ve druhém patře zahájena výstava fotografií Dědictví UNESCO, která představí unikátní přírodní skvosty Švýcarska, Španělska, Rakouska, Tuniska, Indie a řady dalších zemí. Výstava se koná pod záštitou České komise pro UNESCO.