e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jaro na zámku Duchcov bude ve znamení cestovatelských zážitků

publikováno: 27.3.2017, kategorie: Památky, autor: Marian Hochel

Sdílet: facebook twitter google+

V sobotu 1. dubna se otevřou brány duchcovského zámku a začne letošní návštěvnická sezóna. Návštěvníci mohou absolvovat prohlídku několika prohlídkových okruhů a těšit se na řadu jarních akcí, třeba koncert Chantal Poullain nebo tvůrčí dílny pro děti. V Galerii Giacomo bude od soboty k vidění výstava fotografií První republika.

Pomyslný výlet do světa francouzského šansonu nabídne Velikonoční koncert, který pořádá Kulturní centrum Duchcov ve Valdštejnském sále zámku. Ve středu 12. dubna od 19,00 hodin zde vystoupí s interpretací svých vlastních písní i tradičních šansonů česko-francouzská zpěvačka a herečka Chantal Poullain. 

Svátky jara přinesou i řadu objevů a dobrodružství, zejména pro děti. Co všechno lze zažít v Antické dílně, na cestě kolem světa s Casanovou či mezi hrdiny a válečníky antických bájí, zažijí školáci a předškoláci na vlastní kůži ve speciálních zážitkových a poznávacích programech v dubnu a květnu. 

Počátkem května se pak na zámek vrátí i dva stěžejní obrazy manýristického umění z původních valdštejnských zámeckých sbírek – olejomalba Triumf lásky Karla van Mandera a Adonis a Venuše Bartholomea Sprangera – které jsou momentálně zapůjčené na mimořádné výstavě Mars a Venuše v Obrazárně Pražského hradu. Touto výstavou s podtitulem Umění manýristických dvorů ve sbírkách Národního památkového ústavu byl zahájen Rok renesanční šlechty, ke zhlédnutí na Pražském hradě bude do 30. dubna 2017. Výstava Mars a Venuše představuje podle kurátorů to nejlepší z evropského umění přelomu věků ze sbírek českých a moravských hradů a zámků. 

V zámecké Galerii Giacomo v duchcovském zámku naleznete prostřednictvím stylových fotografií Angela Purgerta půvab a eleganci, kterými se vyznačovala secesní móda, dizajn a interiér období zvaného První republika ve dvacátých letech minulého století. Více o ní se dočtete v tomto článku.

Další informace o zámku najdete zde.