e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kostel v Krásném Březně se poprvé otevře v plné kráse

publikováno: 27.3.2015, kategorie: Turistika, autor: Daniel Vágner

Sdílet: facebook twitter google+

Od soboty 4. dubna začíná v kostele sv. Floriána v Krásném Březně fungovat průvodcovská služba, což znamená, že můžete o víkendu a ve svátek přijít na prohlídku kostela bez nutnosti objednání. Oproti zkušební loňské sezóně uvidí návštěvníci letos kostel v plné kráse, včetně zrestaurovaného hlavního oltáře s alabastrovými reliéfy a dozví se i podrobnosti o jeho vzniku a autorovi.

Nejen novinky vyplývající z bádání v průběhu restaurování oltáře jsou zpřístupněny návštěvníkům formou výstavy o historii a obnově celého objektu, která je součástí prohlídky kostela.

K zahájení sezóny připravilo územní odborné pracoviště NPÚ v Ústí nad Labem tematickou výstavu Skryté poklady z ústeckých vil – zabavené kulturní dědictví z ústeckých nemovitostí po roce 1945. Slavnostní zahájení výstavy se odehraje 18. dubna (na mezinárodní den památek a sídel je vstup na výstavu volný). Výstava v atriu zámku bude dále přístupná pouze v pracovní dny od 20. dubna do 5. června.

Kostel sv. Floriána (1597–1604) je součástí významného zámeckého komplexu Krásné Březno. Nádherná žebrová síťová klenba v kostele cituje o sto let starší stavební tradici, diamantové portály jsou naopak typickým znakem renesance. Nejhodnotnější částí mobiliáře je zcela unikátní původní hlavní oltář s alabastrovými reliéfy, ústředním motivem je nezvykle rodokmen Ježíše Krista. V roce 2008 byl kostel prohlášen za národní kulturní památku, nově prošel celkovou obnovou, jejíž součástí bylo vytvoření nových zvonů. Původní z roku 1601 se nedochovaly. V roce 2014 během restaurování hlavního oltáře probíhala v kostele první, zatím jen zkušební turistická sezóna, plnohodnotný turistický provoz kostel teprve čeká. Prohlídky kostela sv. Floriána jsou možné jen s průvodcem, pro školy je zpracováno edukační pásmo s pracovními listy.