e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

První zámky otevřou o víkendu své brány

publikováno: 27.3.2014, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední březnový víkend otevře zámek Libochovice své brány prvním návštěvníkům, ti budou mít jedinečnou příležitost spatřit zblízka mohutný barokní lustr, který bude spuštěn k zemi. Další památkou, která se otevírá tento víkend je třeba zámek Velké Březno nebo Benešov nad Ploučnicí, v Duchcově se koná dětský maškarní bál.

Státní zámek Libochovice otevře své brány pro návštěvníky již 29. března. Lákadlem pro první letošní návštěvníky jistě bude k zemi spuštěný mohutný, barokní, dvanáctiramenný mosazný lustr. Nachází se v Saturnově sále zámku, který prochází přes dvě patra jižního křídla. Návštěvníci si tak zblízka budou moci prohlédnout postavy světců nebo zvířat na ramenech lustru. Na zámku je umístěna klasická interiérová expozice, představující průřez jednotlivými historickými slohy a styly. Instalace obsahuje bohaté sbírky porcelánu, kolekce vzácných nástěnných  tapiserií a obrazů. Při zámku se nalézá rozsáhlý park, skládající se z francouzské zahrady s pravidelně tvarovanými dřevinami a z přírodně  krajinářského parku s mnoha dendrologickými zajímavostmi. V sobotu i neděli 29. a 30. dubna bude otevřeno od 10,00 do 16,00 hodin, poslední prohlídka začíná ve tři odpoledne.

S podtitulem Otevírání okenic zahájí sezónu také zámek Velké Březno u Ústí nad Labem. Během slavnostního otevření v sobotu 29. března od 10,00 hodin můžete objevovat, co bylo skryté a zazimované a projít prostory zámku, kam běžně noha návštěvníkova nevstoupí. Zámek bude otevřen celý poslední březnový víkend a pak v dubnu vždy o víkendech a také na Velikonoční pondělí, vždy od 10,00 do 16,00 hodin.

Na zámku v Duchcově se v sobotu 29. března koná pro děti i rodiče zámecký maškarní bál s Casanovou. Podrobnosti najdete v pozvánce Casanova s maskami zahájí sezónu na zámku Duchcov

O novinkách, které připravil pro návštěvníky zámek Benešov nad Ploučnicí, který se otevírá také v sobotu 29. března, se dočtete v tomto článku.