e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Mládě vzácného orlosupa se narodilo v zooparku

publikováno: 27.3.2014, kategorie: Vzdělávání, autor: Martina Pelcová

Sdílet: facebook twitter google+

V Podkrušnohorském zooparku v Chomutově se v polovině března vylíhlo mládě orlosupa bradatého. Prozatím se o něj pečlivě stará chovatel Petr Hora, v nejbližších dnech bude převezeno k náhradní orlosupí matce do Rakouska, která umí odchovávat mláďata. Tento "čistič alpských lučin" patří mezi nejvzácnější evropské dravce.

„Samice snesla do hnízda vejce již v polovině ledna a brzy jsme ho umístili do líhně, kde se inkubovalo 58 dní. Koncem února snesla samice druhé vejce, to jsme již ponechali hnízdě,“ upřesnil chovatel Petr Hora.

„Pokud se mládě podaří úspěšně odchovat, bude to velký úspěch. Jako jeden z nejvzácnějších evropských dravců je orlosup bradatý zařazený do Evropského záchovného programu, jeho počty ve volné přírodě klesají. V zooparku chováme orlosupy od roku 1999 a přestože samice již několikrát vejce snesla, mládě se prozatím odchovat nepodařilo,“ dodal Petr Hora. 

Jako jeden z nejvzácnějších evropských dravců, zařazený do seznamu CITES musí mít před odjezdem své vlastní  doklady a čip. Přísná pravidla mají zabránit nelegálnímu obchodu se zvířaty. I mládě vylíhlé v zooparku bude po celý život provázet potvrzení o původu a každý případný přesun do jiného chovného zařízení bude předem povolen a zaznamenán.

Orlosup bradatý je velký dravec z čeledi jestřábovitých. Hnízdí na skalních útesech ve vysokých horách na území jižní Evropy, Afriky, Indie a Tibetu. Jediný dravec se živí převážně kostmi, které rozbíjí o skály a mršinami. Má proto též přezdívku "rozbíječ kostí" nebo "čistič alpských lučin".

Foto: Petr Hora