e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Lounské muzeum oživí stará řemesla a lidové zvyky

publikováno: 27.2.2018, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Na výstavu Jarní lidové zvyky - od masopustu po Velikonoce, která je do 8. dubna otevřena v Oblastním muzeu v Lounech, navážou začátkem března předváděcí akce lidových uměleckých řemesel a poté 21. a 22. března velikonoční tvořivé dílny se zdobením kraslic, pletením pomlázek a výrobou jarních dekorací.

Výstavu připravilo muzeum společně s lektorkami Klubu lidové tvorby Praha, který sdružuje zájemce o lidovou kulturu a národopis, lidové zvyky výroční a rodinné, tradiční výrobu textilní a zvykoslovnou. Na lounské výstavě představuje klub lidové zvyky, počínaje masopustním veselím a konče největšími svátky jara, Velikonocemi. Můžete prožít pradávné lidové tradice, slavnosti i svátky, které naši předkové dodržovali.

Celkem třikrát přijedou do Loun lektorky z Klubu lidové tvorby Praha, které budou předvádět stará řemesla, zejména ta spojená s jarními zvyky, vždy od 9,30 do 16,30 hodin, přímo na výstavě.

1. 3. 2018 – Jarmila Horná - škrábaná vejce, Miluše Šímová - vizovické pečivo. 

8. 3. 2018 – Alena Samohýlová - práce se šustím, Zdena Veverková - pedig a vajíčka

17. 3. 2018 - Rukodělná sobota II. - Alena Samohýlová - tradiční kraslice moravské nebo sláma, Eliška Janoušková - zdobení vajec sítinou, Květa Kotrčová – morenky

Na tyto ukázky navážou velikonoční tvořivé dílny, které se budou konat týden před Velikonocemi ve středu a čtvrtek 21. a 22. března od 9,00 do 16,00 hodin. V prostorách muzea se budou plést pomlázky, zdobit kraslice, péct tlačené perníky z forem a dělat jarní dekorace. Každý si může odnést svůj výrobek. Společnost vám budou dělat i živá kuřátka. Vstup na akci 20 Kč.