e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zámek Duchcov chystá pro děti výlet do antiky a cestu kolem světa s Casanovou

publikováno: 27.2.2017, kategorie: Pro děti, autor: Marian Hochel

Sdílet: facebook twitter google+

Blíží se nová návštěvnická sezóna a s ní bohatý program, který připravuje zámek Duchcov se svými spolupracovníky speciálně pro školáky a předškoláky. Mohou se těšit na antickou dílnu, cestu kolem světa s Casanovou i výjimečné komentované prohlídky na téma hrdinů a válečníků antických bájí. Akce budou probíhat v dubnu a květnu.

 

 

S Divadlem V Pytli zámek zve na divadelní představení spojené s prohlídkou zámeckých komnat pod názvem Cesta kolem světa s Giacomo Casanovou. Představení, plné zábavy i poučení, se bude konat v působivých interiérech duchcovského zámku, pro které bylo doslova „ušito na míru“. Určeno je pro nejmenší návštěvníky – děti v předškolním věku z mateřských škol. Knihovník, cestovatel a fantasta Giacomo Casanova, světově proslulá historická osobnost, provede děti nejnapínavějšími příběhy ze svého života. Divadelní představení se zážitkovou prohlídkou zámku Duchcov se bude konat ve středu 12. dubna od 9,00 do 10,00 hodin. Program potrvá cca 60 minut.

S Ústavem pro klasickou archeologii Filozofické fakulty Univerzity Karlovy zámek pořádá speciální komentované prohlídky nové expozice Okouzleni antikou na téma Hrdinové a válečníci antických bájí. Prohlídky jsou určené pro žáky 1. a 2. stupně základních škol a studenty středních škol. Expozicí provedou odborníci z Univerzity Karlovy a Národního památkového ústavu. Během prohlídek zazní mnoho zajímavostí o největších válečných konfliktech ve starořecké mytologii, o bájných hrdinech a jejich dobrodružstvích, o jejich podobách v proměnách času od antiky do současnosti, i o tom, jak antičtí hrdinové znovu ožili ve šlechtických divadlech a scénách hradů a zámků. Prohlídky se budou konat na zámku Duchcov u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel ve středu 19. dubna se vstupy v 9, 10, 11 a 13 hodin. Prohlídka potrvá cca 55 minut.

A do třetice platí pozvání do světa antiky, kde lidé teprve objevovali vztahy čísel a přírodních dějů, do časů, kdy vznikaly základy poznání, jak jej známe a využíváme dodnes. S Divadélkem Ondřej zámek láká na výjimečný zážitkový a vědomostní program pod názvem Antická dílna. „Pustíme se do hledání vědění po stopách takových velikánů, jako byl Archimédés ze Syrakus, Pythagoras ze Samu, Hérón Alexandrijský, nebo Eratosthenés z Kyrény. S Archimédem se vydáme za tajemstvím prvních strojů, Pythagoras nás zasvětí do zákonitostí geometrie, s Eratosthenem se pokusíme změřit velikost Země. Dozvíte se, jak vypadal první automat na nápoje a kdo ho sestrojil. Pokud se rozhodnete tuto zábavnou cestu poznání absolvovat, bude pro vás připravena interaktivní skupinová hra pro 5 družstev, plná pokusů a zajímavých úkolů s vědomostní soutěží na závěr,” prozradili pořadatelé. Antická dílna na zámku Duchcov se otevře v pátek 5. května se vstupy v 9, 10,30 a 13 hodin. Program potrvá cca 60 minut. Program je určen pro žáky 1. a 2. stupně základních škol.

Vstup na všechny akce je nutné rezervovat si předem na tel. 417 835 301 nejpozději do 31. března 2017. Vstupné na osobu na jednotlivé programy činí 60 Kč, pedagogický dozor má vstup zdarma.