e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jazz s lidskou tváří na zámku

publikováno: 27.2.2014, kategorie: Hudba, autor: JP

Sdílet: facebook twitter google+

Spojení předních osobností jazzu, soulu, blues a etnické hudby dalo vzniknout hudební formaci Voice&Toys, která svůj projev charakterizuje jako Jazz s lidskou tváří. Uskupení si můžete poslechnout zítra večer, v pátek 28. února v Jazz clubu v Teplicích v prostorách zámku.

První muž českého vibrafonu Radek Krampl je znám především jako vůdčí osobnost svých jazzových komb. Nicméně letitá spolupráce s Janem Spáleným v ASPM dává tušit, že jazzová škatulka pro Krampla není zdaleka závazná. Také hra na vibrafonový syntezátor rozšiřuje možnosti nástroje za hranici tradičních jazzových komb. Ze stejné oblasti pochází i jeden z nejvytíženějších kontrabasistů Petr Dvorský. Působí v progresivních jazzových formacích, stejně jako v bandech ctících jazzovou klasiku. Zcela jiný žánr vnáší do Voice&Toys Marek Hlavica. Výbušný soulový a bluesový zpěvák se vrátil na pódium čtyři roky po ukončení činnosti funkové skupiny Žáha v nezvykle intimní poloze. Další rozměr pak skupině dává hráč na tabla a bicí nástroje Tomáš Reindl, znalec a vyznavač mimoevropské hudební kultury.

Na první pohled nesourodá partička se semkla v programu s názvem „LadiesFirst“ (Dámy mají přednost). Jeho podstatnou část tvoří předělávky písní tak různých zpěvaček jako jsou Suzanne Vega, Bjork, Janis Joplin, Sinead OConnor, Billie Holiday, Marianne Faithfull a další. Crossover, který má stejně blízko k jazzu, popu, blues i k přesahům do exotických kulturních oblastí, osloví posluchače, kteří chodí na koncerty poslouchat hudbu. Oproti zvyklostem ale vystoupení Voice&Toys pracuje i se slovním humorem. To je u jazzu, v němž tradičně převládá jakási aristokratická zádumčivost, velmi osvěžující přístup. 

Na podzim roku 2011 skupina uzavírala čtrnáctidenní jazzový festival v Pekingu. Slavnostní koncert ve velkém sále Národní knihovny potvrdil, že produkce čtveřice je srozumitelná i neortodoxnímu publiku. Klasický písňový tvar se prolíná s jazzovými improvizacemi. Tak to známe u k jazzu řazených interpretů, jejichž obliba ale překračuje zájem žánrových puristů. Voice&Toys ocení vyhranění jazzoví fanoušci stejně jako posluchači, pro něž dosud jazz zůstával obtížně srozumitelným spiknutím zasvěcenců.