e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Oslavy výročí 150 let železnice na Mostecku a Chomutovsku

publikováno: 27.1.2020, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Před 150 lety dorazil do Mostu a Chomutova první vlak, což významně ovlivnilo průmyslový rozvoj regionu Podkrušnohoří a jeho proměnu. Historický milník připomenou muzea v Mostě i Chomutově, oslavy vyvrcholí v říjnu. Už v lednu ale můžete přijít na první přednášku.

Železniční trať Ústí nad Labem - Chomutov, jejíž součástí je také Most, se stavěla v letech 1856 až 1870. Hlavním důvodem byla nutnost dopravy uhlí z Mostecké uhelné pánve, ale též osobní doprava napříč Podkrušnohořím. Po svém vzniku se stala jednou z nejvytíženějších v monarchii. "Železnice je fenomén, který nás ovlivňuje i v současnosti a udržuje si v určitých ohledech své významné postavení v osobní i nákladní dopravě," vysvětluje Jitka Klímová z mosteckého muzea.

Právě Oblastní muzeum a galerie v Mostě ve spoluráci s muzeem chomutovským a též Národním technickým muzeem připravují velké oslavy, které vyvrcholí 3. a 4. října 2020. Během tohoto říjnového víkendu budou na trati Most – Chomutov vypraveny zvláštní historické vlaky. V obou stanicích budou instalována železniční vozidla a technika a bude připraven rozsáhlý doprovodný program.

"Během roku budou připraveny akce, které se zaměří na historii železnice v regionu i mimo něj. Budou se konat přednášky, komentované výlety vlakem pro celou rodinu po zajímavých tratích v regionu, vycházky po zrušených tratích, besedy s pamětníky, muzejní výstava v prostorách muzea, muzejní noc a jiné doprovodné akce," informuje o plánovaných akcích mostecké muzeum. Zároveň by měla vzniknout i nová publikace, která se bude historii železnic v regionu věnovat.

Celoroční program odstartuje již ve čtvrtek 30. ledna, kdy se v mosteckém muzeu koná úvodní přednáška. Jan Setvák vás na ní seznámí s celou problematikou vývoje železnic na Mostecku a Chomutovsku. Začátek je v 17,00 hodin. O dalších akcích vás budeme průběžně informovat.