e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žatecké muzeum bude vonět mýdlem

publikováno: 27.1.2015, kategorie: Výstavy, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci zve do hlavní budovy na novou výstavu „Mýdlová bublina aneb Hygiena nadevše“, která bude zahájena slavnostní vernisáží ve čtvrtek 29. ledna od 17,00 hodin a doprovázena vystoupením ZUŠ Žatec. Voňavá výstava potrvá až do dubna.

Pro každého návštěvníka vernisáže je připraveno malé překvapení, které finančně podpořil výrobce hygienických a čisticích potřeb.

Kurátoři opět dali prostor jedné sběratelské vášni – tentokrát vášni mýdlové. Sběratelka Marta Slováčková z Bratřejova u Vizovic nám zapůjčila svou rozmanitou sbírku mýdel čítající více jak 2900 kusů, která je doplněna o valchy, pračky a reklamní inzeráty z muzejní sbírky. Výstava dále přiblíží počátky hygieny u nás, historii vzniku mýdla, jeho výrobu, seznámí s historií podniků a osobnostmi, které se proslavily výrobou mýdla (např. G. Schicht a Fr. Otta). Přijďte zjistit, zda se mýdlo vyrábělo i v Žatci!

V rámci výstavy vyhlašuje muzeum soutěž o správný odhad váhy celé mýdlové sbírky. Nejpřesnější odhad bude po skončení výstavy oceněn.  „Voňavá“ výstava potrvá do 26. dubna 2015.